Külföld

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny

Radnóti AnnaRadnóti Anna

2023. május 25. 10:25

Amikor tavaly az orosz hadsereg megkezdte Irpiny ostromát sokan autóval próbáltak menekülni a közeli Kijev felé. Nem sejtették, hogy a fővároshoz vezető egyetlen híd már nem áll. Rengetegen kerültek csapdába, sokan kocsijukat hátrahagyva, gyalog menekültek tovább és keltek át a híd alatt, az Irpiny folyón. Másokat viszont a járművükben öltek meg a megszálló oroszok, akik a város nagy részét elpusztították. Most megkezdődött az újjáépítés, aminek egyik legfontosabb üzenete: a romokból is kivirágzik az élet.

„Falfestmények” címmel egyedülálló dokumentumfilmet mutattak be néhány napja a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A hagyományos filmes eszközöket és a legmodernebb 3D technológiát ötvöző alkotás a fények, a hangok és a zene segítségével a háború sújtotta Ukrajna szétlőtt épületeinek falai közé rántja be a nézőt. Oda, ahol a világhírű, titokzatos graffitiművész, Banksy tavaly novemberben a romokra festett alkotásain keresztül szembesítette közönségét a pusztítással.


A projektet egy ukrán 3D művész Artem Ivanenko találta ki, aki Irpinyben él. Abban a városban, amelyet tavaly, a totális invázió kezdetén elsők között bombázott le az orosz hadsereg. 

Az akkor még 130 ezer lakosú település épületeinek 70 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott a támadásban. 

Amikor néhány héttel később visszavonultak a megszállók, Ivanenko elkezdte megörökíteni a pusztítást 3D szkenneléssel.

„Elképzelhetetlen, amit Ukrajna hősei a fronton tesznek, hogy megvédjék kultúránkat, történelmünket és örökségünket. Mi is ezért harcolunk a hátországban. A mi nehézfegyverünk az alkotás és a képzelet, amelyet az orosz rakéták által naponta célba vett építészeti örökség megőrzésére használunk. Dokumentáljuk a pusztítást és a kortárs művészetet, amely ennek ellenére születik” – foglalta össze misszióját Ivanenko.

A romokból is kivirágzik az élet

Az ukrán-lengyel-amerikai koprodukcióban készült film alkotóinak – ahogy Banksy ukrajnai képeinek is – egyik legfontosabb üzenete, hogy egy nap a romokból is kivirágzik az élet.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Fotó: Radnóti Anna / RTL

A fenti képen egy sárga-kék galamb áll a golyók szaggatta lyukakon, csőrében olajággal. Ez az olasz Salvatore Benintende, művésznevén Tvboy festménye a lebombázott irpinyi kultúrház még álló falán. A remény, a béke, a szabadság és az újjászületés üzenetét hordozza. Ebben a szellemben tervezik újjáépíteni magát a kulturális központot is, amelynek romjai között forgatták egy évvel ezelőtt újra Ed Sheeran 2step című slágerét. A világsztár a dalban arról énekel, hogy a szerelmével való tánc elfeledteti a gondjait. 

A remixelt variációt Sheeran az Antytila együttes tagjaival készítette, akik az ukrán hadsereg katonáiként a klip forgatásának idején is harcoltak a harkivi régióban.

Így épül újjá Irpiny

A Youtube-on azóta már 17 milliószor megnézett klip bevételeiből az irpinyi újjáépítést is finanszírozzák. Ezzel kapcsolatban már van egységes elképzelés, a stratégia kidolgozásnál tartanak – mondta Ruszlan Szavcsuk az RTL Híradó külpolitikai szerkesztőjének az épület romjainál. A filmes a város szülötte, és tagja annak az önkéntesekből álló csoportnak, amely az oroszok kivonulása után azonnal nekilátott a harcokat megelőzően virágzó város újjáélesztéséhez.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Ruszlan Szavcsuk – Fotó: Radnóti Anna / RTL

A felújított kulturális központnál meghagynák az épület szerkezetének még megmenthető részét, így az történelmi és modern részeivel egyszerre lesz a háború előtti és utáni világ szimbóluma. Ezt a kettősséget viszi tovább a központ elé tervezett vízben álló szobor is, amelynek egyik fele tükrös, a másik fele matt.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
A kultúra háza – Fotó: Ruszlan Szavcsuk

„Arról álmodom, hogy Irpiny ne csak a tragédia városa legyen, hanem az álmok városa és a jövő városa” – mondta Szavcsuk, majd hozzátette: 

Az élet városa. 

Éppen ezért nem tetszik neki, hogy a város határában felhalmozott autóroncsok is egyfajta emlékhellyé váltak az elmúlt egy évben. Ezek szerinte nem az életről, inkább a halálról és az elmúlásról szólnak még akkor is, ha a város vezetőinek engedélyével, egy amerikai művész, Trek Thunder Kelly Ukrajnát szimbolizáló napraforgókat festett rájuk.

Az irpinyi épületeket ért pusztításról és az autóroncsokról nézze meg az RTL külpolitikai szerkesztőjének videós beszámolóját a helyszínről.

Van, akinek zarándokhely, másnak temető

Amikor tavaly az orosz hadsereg megkezdte Irpiny ostromát sokan autóval próbáltak menekülni a mindössze 25 kilométerre fekvő Kijev felé. Nem tudták, hogy a főváros felé vezető híd már nem áll. Az ukrán hadsereg taktikai okokból rombolta azt le, hogy ezzel állítsa meg az orosz tankokat. Az autókkal menekülők közül több mint százan csapdába kerültek. Emlékezetes, ahogy sokan kocsijukat hátrahagyva, gyalog menekültek tovább és keltek át híd alatt, vagy éppen mellett az Irpiny folyón.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Fotó: AP Photo

Másokat, sokszor egész családokat – amint erre a roncsokban maradt gyerekjátékok is utalnak – járművükben öltek meg a megszállók. A város egy hónappal később már újra ukrán kézen volt. A szétlőtt, kiégett, használhatatlanná vált több mint száz kocsit pedig eltakarították. Egy részüket egy útmenti parkolóban pakolták le, hogy használhatóvá tegyék az utat. Itt vannak most is, megosztva az irpinyieket. Sokan nem akarják, hogy a kiégett, rozsdás járműhalom zarándokhellyé váljék. Számukra ez ugyanis ismerőseik, szeretteik temetője.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Fotó: Radnóti Anna / RTL

Ruszlan Szavcsuk az ide tervezett emlékhelynél is megtartaná a kulturális központnál látott kettősséget, amely egyszerre őrzi meg emlékezetében az Irpinyben elhunyt csaknem háromszáz civilt, miközben reménykedve tekint a jövőbe. Terve szerint az Élet útjának nevezett emlékhelyen, az új híd mellett fehér madár alakú lámpák világítanának majd.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Forrás: Ruszlan Szavcsuk

„Elképzelésem szerint a madarak egyszerre jelképezik a megmentett embereket és azokat, akiknek lelke örökre a városban maradt” – mondta a filmes.

A romokból is kivirágzik az élet – így épül újjá az oroszok által szétbombázott Irpiny
Fotó: Radnóti Anna / RTL

Ottjártunkkor Irpiny határában a munkások épp azon dolgoztak, hogy a Cannes-ban bemutatott film egyik szereplőjét, Banksy szalaggal táncoló lányról készült falfestményét óvatosan eltávolítsák a lebontásra ítélt ház falával együtt. Az építészek már tervezik azt a nagy irpinyi művészeti központot, amelynek ez lesz a legfőbb eleme. Kiállításakor, ahogy a filmben, itt is a legmodernebb interaktív technológiákat alkalmazzák majd.

Nyitókép: Radnóti Anna / RTL Híradó

#Külföld#irpiny#ukrajna#orosz-ukrán háború#újjáépítés#ma

Címlapról ajánljuk