Sport

A 100. percben szerzett góllal tartotta életben az Eb-reményeket a magyar válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. június 23. 20:48

Dráma a 68. percben, dráma a 100. percben. Varga Barnabást hosszan kellett ápolni fejsérülése után, ezért hosszú hosszabbítás következett. Ennek a legvégén a csereként beállt Csoboth Kevin belőtte a győztes gólt, ezzel összejött a harmadik hely a válogatottnak. És bízhatunk benne, hogy ez továbbjutást ér majd!

Két vereség után nulla ponttal állt a magyar futballválogatott németországi Európa-bajnokságon, ennek ellenére még mindig van esélye rá, hogy ott legyen a legjobb 16 között, noha ez ilyen előzmények után eddig még egy csapatnak sem sikerült.

Két helyen változott a mieink kezdőcsapata az előző, Németország elleni mérkőzéshez képest. A védelemben Botka Endre játszott Fiola Attila helyett, a középpályán a felépülő Callum Styles vette át Nagy Ádám helyét. 

A-csoport, 3. forduló:
Skócia–Magyarország 0-1 (0-0)
Stuttgart, vezette: Tello (argentin)
Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankleton, 76.)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth, 86.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Sallai, Varga B. (Ádám M., 74.), Szoboszlai
gól: Csoboth (100.) 
sárga lap: McTominay (51.), illetve Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (80., a kispadról), Csoboth (100.)

Bár a skótok kezdeményeztek az elején, és az első nyolc percben 78%-ban birtokolták a labdát, az első gólszerzési kísérlet a mieinké volt. A 8. percben Bolla 25 méterről, a jobbösszekötő helyéről lőtt, a labda pont Gunn előtt pattant le, akiről így ki is pattant, de ismétlésre nem volt lehetőség.

A magyar válogatott az első negyedórában igazolta az általunk korábban hivatkozott The Herald-újságíró, Graeme McGarry jóslatát:

Nem lesz egy nyílt meccs. A magyarok vissza fognak állni, védekeznek majd, és megpróbálják Skóciát ellentámadásokkal megfogni.


Igaz, nem volt különösebben megnyugtató statisztika, amit a 15. percben elkönyvelhettünk:

jó passzok terén 144-38 Skóciának.

A 16. percben az első 2024-es Eb-meccsén játszó Styles érdemelte ki az első sárga lapot. A mérkőzést egyébként az argentin Tello vezette, aki miatt külön „könyörögnie” kellett az UEFA-nak, hiszen eközben épp a Copa América zajlik, és ő normál esetben ott dolgozna. A 26. percben McGinn megrúgásáért Orbán is sárga lapot kapott.

Egy kósza magyar ellentámadás azzal zárult, hogy Kerkez beadása telibe találta Ralstont, aki össze is görnyedt fájdalmában. De legalább egy szöglet összejött a magyar válogatottnak, amely egyelőre nem sok jelét adta annak, hogy ezen a meccsen fog gólkülönbséget javítani.

A 29. percben Hanley saját 16-osán belül lekönyökölte Botkát, aki kisebb sérülést szenvedett, ugyanakkor súlyosabb következmény (VAR ide vagy oda) nem lett Skócia számára. Aztán Styles harcolt ki szabadrúgást Adamsszel szemben, a skót kaputól 27 méterre, középről. Ezt (a 32. percben) Szoboszlai végezte el, a sorfalról szögletre vágódott a labda. 

Ekkor már megélénkült a magyar válogatott, többet birtokolta a labdát, támadóbban lépett fel, mint az első 25 percben.

A 35. percben Sallai is lőtt egyet a 16-oson kívülről, és bár jócskán mellé-fölé ment a labda; azt azért elkönyvelhettük, hogy továbbra is csak a mieinknek van gólszerzési kísérletük.

Aztán Varga Barnabás fejét sikerült majdnem lerúgnia Adamsnek, a veszélyes játékért járó közvetett szabadrúgásból pedig látványos figurát hajtott végre a magyar válogatott a 41. percben: Szoboszlai középről szépen a balösszekötő helyén előrelopakodó Orbán fejére ívelte a labdát, aki végül is három méterről éles szögből úgy fejelt kapu fölé, hogy a labda még érte a felső lécet. Igaz, valószínűleg lesről indult a védő, így gól esetén könnyen lehet, hogy a videózás után érvénytelenítették volna a találatot.

Gulácsinak továbbra sem kellett védenie, vagyis nem volt skót gólszerzési kísérlet, ugyanakkor a sárga lapokat pedig kizárólag a mieink gyűjtögették, a Hendry lábára rátartó Schäfer is besárgult.

A 45+1. percben Styles passza után még Szoboszlai lőtt egyet középről, mintegy 22 méterről, de ő sem talált kaput.

0-0-val zárul az első játékrész, amelyben a magyar válogatott tett többet a gólszerzésért.


A szünetben egyik csapatnál sem volt csere. 

A 49. percben Sallai fordulásból, 14 méterről lőtt, a labda lelassult a becsúszva blokkoló védőn, így Gunn könnyedén megkaparintotta.

Az 53. percig kellett várniuk a skótoknak az első próbálkozásukra: Adams 22 méterről, kissé balról méterekkel a keresztléc fölé bombázott. 

Az 56. percben gyors támadást vezetett Magyarország. Szoboszlaitól Sallai kapta a labdát, ő pedig 13 méterről kissé balról lőtt, Hendry blokkolt. Közben Kerkez a bal szélen óriási sprintet vágott ki, hátha megkapja a labdát – hiába.

Utána a jobb szélen McGinn szaladt el, Dárdait is becsapta, a beadását viszont sikerült kivágni.

A 64. percben Szoboszlai bal oldali szögletből okosan tette át a labdát a túloldalra Bollának, akin nem volt ember, így nyugodtan levehette azt, és még meg is nézhette, hogy kinek a fejére íveli. Dárdai Mártont találta meg, aki 9 méterről fölé fejelt. Egy perccel később Sallai passzolt vissza Szoboszlainak, aki nem tudott lőni, mert odaért klubtársa, Robertson, és elrúgta a labdát.

A 68. percben Szoboszlai oldalszabadrúgása után többen is ütköztek, majd sérülten lenn maradtak. Gunn kapust is ápolni kellett, mint ahogy Varga Barnabást is. Aztán ahogy múltak a másodpercek, kiderült, hogy nagy a baj.

Ijesztő volt a látvány, hogy eltakarták a sérült magyar játékost zsákokkal. Szoboszlaiéknak kellett siettetniük a hordágyat, és előkerült egy defibrillátor is.

A lassításon jól látszott, hogy a kirepülő Gunn nekiütközött Varga fejének, és ezek után lennmaradt a magyar csatár. Végül nyakmerevítővel vitték le a pályáról az eszméletét szerencsére visszanyerő Varga Barnabást; ekkor már 5 perce állt a játék, és közben ment a VAR-vizsgálat az esetleges büntető miatt.

Büntető nem lett, csere igen: Ádám Martin érkezett, aki egy percen belül jó passzt adott Szoboszlainak a 16-oson belül, igaz, előtte kézzel vette át a labdát, úgyhogy végül szólt a síp.

Őrültté vált a mérkőzés, felbolydult minden a pályán.

A 79. percben megijedhettünk, hogy büntetőt kap az ellenfél, de a lassításon látszott, hogy a végül eleső Armstrong legalább annyira fogta Orbán mezét, mint a magyar az övét. Jól döntött a játékvezető, hogy továbbot intett.

Varga Barnabát eközben kórházba szállították, de úgy, hogy előtte már tudott kommunikálni a magyar stábbal.

A 83. percben Shankland mozgatta meg Gulácsit, de mivel lesről indult, ennek nem volt jelentősége.

A 86. percben két friss szélsőt küldött pályára Marco Rossi, Nagy Zsolt és Csoboth Kevin személyében; ekkor már nagyon fáradt mindkét csapat, viszont mindkettő szerette volna döntésre vinni a dolgot.

Továbbra is 0-0-ra áll a mérkőzés.

A 90. percben Schäfer lőtt, Gunn szögletre ütötte a labdát, majd a sarokrúgás után megint Schäfer próbálkozott: jócskán mellébombázott.

A negyedik játékvezető 10 perces hosszabbítást jelzett, Varga sérülése miatt.

A 91. percben Ádámtól Szoboszlai kapta a labdát, Szoboszlai éles szögből belelőtte Gunnba a labdát. Középen Nagy Zsolt várta a passzt… Egy perccel később már valóban megkapta a labdát Nagy, fejelt is, igaz mellé, ráadásul lesről. 

Aztán, még mindig a 92. percben, Csoboth lépett ki, és végül az ötös jobb sarkáról keresztbe a jobb kapufát találta el...

A 94. percben a skótoknak is volt hosszú idő után egy próbálkozásuk: McGregor lőtte ki Ádám Martint távolról.

A magyar válogatott ekkor már egyre kétségbeesettebben támadott a győzelmet (és később továbbjutást?) érő gól érdekében.

A 98. percben Hanley dolgoztatta meg Gulácsit.

És aztán a 100. percben megtört az átok!!!

Egy rossz skót szöglet után Szoboszlai indította az ellentámadást. Csoboth passza után Sallai indult meg a jobb oldalon, a 16-oson belül középre nézhetett, centerezett, Szoboszlainak nem volt jó, Csobothnak viszont igen, 8 méterről pörgetett a jobb alsó sarokba (0-1).

A 100. percben szerzett góllal tartotta életben az Eb-reményeket a magyar válogatott
Csoboth boldogsága. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Ezzel pedig a magyar válogatott lett a harmadik a csoportban. Elérte a célt, innentől már mások kezében a sorsa.

Nyitókép: Csoboth Kevin gólt lő a 100. percben.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Sport#labdarúgás#foci#futball#foci-eb#skócia#magyarország#ma

Címlapról ajánljuk