Sport

A magyar válogatott olyanra készül, ami még senkinek sem sikerült

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 11:59

Amióta 2016-ban 16-ról 24-re felemelték a foci-Eb létszámát, már nemcsak az első és a második helyezettek juthatnak tovább a csoportokból, de a négy legjobb csoportharmadik is a nyolcaddöntőben folytathatja. Ez utóbbiba próbál most belekapaszkodni a magyar labdarúgó-válogatott.

Rögtön az első, 24 csapatos Európa-bajnokságot egy csoportharmadikként végző válogatott nyerte meg. Erre mi, magyarok is jól emlékszünk, hiszen Bernd Storck válogatottja végzett az F-csoport élén, a portugálok pedig egyáltalán nem bánták, hogy végül csak harmadikok lettek, hiszen így elkerülték a 2016-ban a kontinens egyik legerősebb nemzeti együttesének számító Belgiumot. Aztán meg sem álltak a végső győzelemig.

Marco Rossi együttese most Németországban már csak abban bízhat, hogy három ponttal, a legjobb négy csoportharmadik egyikeként továbbmegy. Ehhez Skóciát kell legyőzni, minél több góllal, és persze ezen kívül a többi csoportban is számunkra kedvező eredményeknek kell születniük a boldogsághoz. 

Egy győzelem mellett két vereséggel már mentek tovább csapatok, olyanra viszont még nem volt példa, hogy valaki az utolsó csoportkör előtt nulla ponttal álljon, és úgy jusson tovább.

2016-ban Észak-Írország a lengyelektől (0-1) és a németektől (0-1) elszenvedett zakó között, a második körben szerezte meg a továbbjutáshoz szükséges három pontot: a papírformára rácáfolva 2-0-ra verte Ukrajnát. Aztán az egyenes kieséses szakaszban rögtön kikapott Walestől.

2021-ben, a covidjárvány miatt egy évvel elhalasztott Eb-n Ukrajna nyitányként Hollandiától kikapott 3-2-re, zárásként 1-0-ra Ausztriától, a kettő között viszont 2-1-re felülmúlta Észak-Macedóniát. Jarmolenkóék még egy kört mentek – Svédországot hosszabbítás után verték 2-1-re –, aztán Anglia ellen Rómában már semmi sem jött össze: 4-0-s vereség, és búcsú a negyeddöntőben.

Mindent egybevetve tehát vérmes reményeket nem érdemes táplálni a magyarok továbbjutásával kapcsolatban, de persze láttunk már ennél nagyobb csodákat is a futballban.

A nyitóképen Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: Reuters/Thilo Schmuelgen.

#Sport#foci#foci-eb#magyar válogatott#marco rossi

Címlapról ajánljuk