Sport

Mit várnak a Brit-szigetek lapjai a vasárnapi skót–magyartól?

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 20:28

A brit lapok kiemelik, hogy a sérült Tierney hiánya jelentős hátrány lehet Skóciának, amely arra készül, hogy fennállása során először megérje az egyenes kieséses szakaszt egy nagy világversenyen.

A Livescore döntetlent jósol cikkében, abból kiindulva, hogy egyik csapat sincs jó formában. Skócia a legutóbbi 11 meccséből csak egyet nyert meg – azt is Gibraltár ellen. Eközben a mieink a legutóbbi négy mérkőzésükből hármat is elvesztettek.

A skót szövetség hivatalos honlapjának beharangozója idézi a másodedzőt, John Carvert: „A játékosaink mindent beletettek abba, hogy itt lehessenek. Miért ne mehetnénk tovább egy körrel? Ezt akarjuk mindannyian, és nem látok rá okot, hogy ne sikerülhetne azok után, amit pár napja a csapattól láthattunk.”

A radiotimes.com zárt játékra számít az első gólig, majd utána arra, hogy sokkal nyíltabbá válik a mérkőzés. A BBC a magyar válogatottat elemzi.

„Papíron a magyar keret nem olyan ütőképes, mint Skócia előző két ellenfeléé (Svájcé és Németországé) az Euro 2024 A-csoportjában. Marco Rossi huszonhat fős keretéből kilencen a magyar első osztályban játszanak, mások olyan csapatban, mint a ciprusi Omonia, a francia Ligue 1 alsóházában található Le Havre és a Spezia.

Ennek ellenére ez egy olajozott gépezet. 


A több évtizeden át tartó tornáról való távolmaradás után Magyarország immár rendszeres résztvevője az Európa-bajnokságoknak. Megvan az érzés, hogy ez a magyar futball legjobb generációja hosszú évek óta.”

A The Herald szakírói megtették jóslataikat; természetesen mindenki döntetlent vagy skót győzelmet jövendölt. Közülük talán Graeme McGarry „meccskép-előrejelzését” érdemes idézni.

„Nem lesz egy nyílt meccs. A magyarok vissza fognak állni, védekeznek majd, és megpróbálják Skóciát ellentámadásokkal megfogni. Ebben a felállásban a skótok nem mindig jeleskednek. De úgy gondolom, Skócia megmutatta a Svájc elleni mérkőzésen, hogy képes helyzeteket kialakítani, különösen Scott McTominay erejének köszönhetően.”

Mit várnak a Brit-szigetek lapjai a vasárnapi skót–magyartól?
Scott McTominay (balra) kulcsembere a skót válogatottnak. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel


A Daily Recordban a korábbi Honvéd-edző, Tam Courts szólalt meg, és McTominay és Szoboszlai Dominik külön párharcára fűzte fel a meccset. Szerinte akár döntőnek is bizonyulhat, hogy a két Premier League-sztár közül melyik gyakorol nagyobb hatást a játékra.

Sok hasonlóság van a két csapat között. Skócia masszívan függ McTominaytől, míg Magyarország legalább ennyire a csapatkapitány Szoboszlaitól.


„Skócia eléggé nyíltan játszott Svájc ellen, és ez aggasztó. Szoboszlai jelentheti a legnagyobb veszélyt a magyarok kontráinál. Ha visszaáll Magyarország, akkor eléggé stabilan tud védekezni. A Rossi-féle válogatott erőssége az erős csapatszellemben keresendő.”

A The Scottish Sun a focistából lett újságíróra, Kris Boydra bízta a meccs felvezetését. Szerinte nagy kérdés, hogy ki játszik majd csatárt a skótoknál: minden bizonnyal ezúttal is Che Adams kap lehetőséget, …

Mit várnak a Brit-szigetek lapjai a vasárnapi skót–magyartól?
Várhatóan a mieink ellen is Che Adams (középen) lesz a csúcsék Skóciánál. Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf


…de sok szurkolóhoz hasonlóan ő is szívesen látná a pályán a Hearts egyik csatárát. 

Boyd szerint Lawrence Shankland akár a skót csapat hőse is lehet.

Boyd volt már hasonló helyzetben, mint Shankland, aki a mögöttünk hagyott szezonban 47 tétmérkőzésen 31 gólt szerzett, így érthető, ha úgy érzi, neki kellene kezdenie. „Ahogy idősebb és bölcsebb leszel, megérted, miért maradsz ki bizonyos meccseken – fejtegeti Boyd. – Ez nem az a meccs, amin sok helyzetünk lesz. Ha nem ez lenne a helyzet, akkor én is Shanklandet tenném be, mert ő a legjobb befejező emberünk. Steve Clarke-nak viszont többre van szüksége. Olyan csatár kell neki, mint amilyen Adams volt a svájciak ellen. Akkor Skócia jó pressingje nagyban volt köszönhető a Southampton játékosának.”

Egyszóval a skótok már elemeznek, nyilván a mieink is. Vasárnap 21 órakor pedig megkezdődik a mérkőzés, amelyen a magyar válogatottnak nyernie kell ahhoz, hogy reménykedhessen a nyolcaddöntőben. Arról pedig, hogy a válogatott hogyan készült a meccsre szombaton, a Híradó helyi tudósítója számolt be:


A nyitóképen Steve Clarke skót szövetségi kapitány, miután a csapata 5-1-re kikapott a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság Németország és Skócia között az A-csoportban lejátszott nyitómérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2024. június 14-én. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

#Sport#labdarúgás#futball#foci#skócia#magyarország#scott mctominay#szoboszlai dominik#marco rossi#steve clarke#foci-eb

Címlapról ajánljuk