Külföld

Kedves, barátságos vérbeli profik – a Szlovéniában élő átlagos házaspárról senki sem gondolta, hogy elit orosz kémek

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. június 21. 10:01

A legteljesebb titokban tárgyalják Szlovéniában két orosz hírszerző tiszt perét, akik magukat argentin házaspárnak kiadva éltek feltűnés nélkül két kisgyerekükkel az országban, miközben végig Oroszországnak kémkedtek. A legvalószínűbb, hogy fogolycserével szabadulnak. Szomszédaik, ismerőseik képtelenek elhinni, hogy kémkedtek, annyira tökéletes volt az álcájuk. A rajtaütéskor több százezer eurót találtak a hűtőjükben, és egy titkos hardvert a számítógépükben.

Heteken belül ítélet születhet Szlovéniában annak az orosz kém házaspárnak az ügyében, akik magukat argentinoknak kiadva éveken át feltűnés nélkül tevékenykedtek az országban – tudta meg a Wall Street Journal. A több mint másfél éve letartóztatott páros ügyét a legteljesebb titokban tárgyalják, a per és annak minden anyaga szigorúan titkos besorolást kapott. A lap úgy tudja, hogy Moszkva nagyon szeretné visszakapni őket, és valószínűleg fogolycsere részesei lesznek.

Kedves, barátságos vérbeli profik

Átlagos, barátságos, udvarias, kedves, csendes. Szlovéniai szomszédjaik és ismerőseik így jellemezték a Ljubljanában élő argentin házaspárt, akik két kisgyerekükkel 2017 nyarán költöztek be a szlovén főváros egyik nyugodt kertvárosi részében álló családi házukba. A szlovén hatóságok már egészen másként nyilatkoztak róluk: vérbeli profik, nagyon fontos orosz ügynökök.

Maria Rosa Mayer Muños és Ludwig Gisch, akik 2019-ben megkapták a tartózkodási engedélyt, látszólag unalmasan nyugodt középosztálybeli életet éltek Ljubljanában. Gisch egy kis IT-céget vezetett, felesége pedig egy online galériát üzemeltetett. Mindenkinek azt mondták, hogy a rossz közbiztonság miatt döntöttek úgy, hogy Argentína helyett inkább Szlovéniában szeretnének élni két gyerekükkel.

Valójában azonban soha nem voltak argentinok. Gisch eredeti neve Artem Viktorovics Ducsev, és az SZVR orosz hírszerző ügynökség elit tisztje, míg felesége valódi neve Anna Valerevna Dulcseva, aki a férjénél is magasabb rangban szolgál – írta a Wall Street Journal. A lap beszámolója szerint valóban házastársak, és így küldték őket külföldre, hogy „illegális” kémként dolgozzanak.

szlovénia orosz kémek házaspár
A ház, ahol az orosz kémházaspár élt Ljubljanában. Fotó: Google Street View

Oroszország az elmúlt években egyre többször hagyatkozik a mélyfedésben dolgozó, úgynevezett „illegális” kémekre, akik álnéven, hamis személyazonossággal élnek látszólag teljesen átlagos és unalmas életet egy célországban. Csendben gyűjtik az információkat, keresik a beszervezhető embereket, és egyéb olyan feladatokat hajtanak végre – mint például források kifizetése –, amiket a „legális”, azaz diplomáciai munka álcája alatt dolgozó hírszerzők nem tudnak végrehajtani, mert rendszerint folyamatos megfigyelés alatt állnak.

Az illegálisok azután váltak fontossá, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió után az európai országok kiutasítottak hatszáz orosz diplomatát, akik közül nagyjából négyszázan hírszerzők voltak. 

Mellettük legalább nyolc „illegális” kémet is elfogtak, akikre a diplomáciai védelemmel rendelkező kémekkel ellentétben nem kiutasítás, hanem börtön vár. A német hírszerzés szerint olyan nagy az orosz kémhiány Európában, hogy Moszkva már kénytelen fejenként több százezer eurót fizetni német állampolgároknak, hogy a Kremlnek kémkedjenek.

A WSJ tényfeltáró cikke szerint a Szlovéniában lekapcsolt orosz hírszerzők 2012-ben utaztak be Argentínába, egyikük Uruguayból, a másik Mexikóból. Gisch Namíbiában született osztrák állampolgárnak adta ki magát, akinek anyja argentin volt, míg Mayer mexikóinak, aki Görögországban született. Buenos Airesbe költöztek, majd mindketten argentin állampolgárságot kérvényeztek, amit meg is kaptak, összeházasodtak, és két gyerekük – egy lány és egy fiú – született.

A Buenos Aires-i társasházban, ahol éltek, visszahúzódó párként emlékeztek rájuk, akik nem vettek részt a lakógyűléseken. „Nagyon udvariasak és tisztelettudók voltak” – jellemezte őket annak a közeli boltnak a tulajdonosa, ahol rendszeresen vásároltak. Hasonlóan írták le őket azok, akik Szlovéniában ismerkedtek meg velük. 

Annyira átlagosak voltak, hogy többen el sem akarták hinni, hogy kémek lennének. Barátságos és érdeklődő emberekként emlékeztek vissza rájuk, akiket könnyű volt megkedvelni.

Mayert egy szlovén művész, aki többször is találkozott vele és a gyerekeivel, „szürke egérként” jellemezte a Guardiannek nyilatkozva. „Nem hiszem el, hogy kém lehetett” – fogalmazott. Egy szomszéd a lapnak elmondta, hogy a nő akcentus nélkül beszélt spanyolul. „Átlagos, kedves emberek voltak, nincs az az isten, hogy kémek lettek volna, szerintem az egészet csak a média találta ki” – jelentette ki az ismerős.

A szlovén hatóságok már egészen másként jellemezték őket. „Nyilvánvaló, hogy profik” – mondta a Guardiannek egy szlovén forrás, akinek elmondása szerint „sztoikus nyugalommal” vették tudomásul, hogy letartóztatták őket, és nem beszéltek. „Tudjuk, hogy nagyon fontos, komoly ügynökök voltak” – fogalmazott a Wall Street Journalnak Vojko Volk, a szlovén miniszterelnöki hivatal külkapcsolatokért és nemzetbiztonságért felelős államtitkára.

Kiderül, mennyire fontosak Moszkvának

A beszámolók szerint a kém házaspár működési területe nem Szlovénia volt, hanem a környező országok, és egyebek mellett azért választották letelepedési helyüknek a kis országot, mert onnan szabadon mozoghattak az Európai Uniónban, és a helyi titkosszolgálattól sem kellett annyira tartaniuk. Végül nem is a szlovénok leplezték le őket, hanem egy külföldi – egyes hírek szerint a német – hírszerzés tippje alapján kezdtek el nyomozni ellenük.

szlovénia orosz kémek házaspár
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz külügyminisztérium vezetőivel tartott megbeszélésen, 2024. június 14-én. Fotó: REUTERS/Maxim Shemetov

Több országgal is „együtt dolgoztunk, a legteljesebb titokban” – mondta a WSJ-nak Volk államtitkár. Lehallgatták őket, feltérképeztek, hogy merre jártak, összegyűjtötték üzenetváltásaikat, amikből látták, milyen forrásokkal találkoztak európai országokban. Hamar nyilvánvalóvá vált számukra az is, hogy minimális bevételt hozó cégeik csak álcaként szolgáltak.

Miután 2022. december 5-én, nem sokkal éjfél után rajtaütöttek a házukon, és letartóztatták őket, a hűtőjük egyik titkos rekeszében több százezer eurót találtak friss, ropogós bankjegyekben. A számítógépükben megtalálták azt a hardware-t, amin keresztül oroszországi felügyelőtisztjeikkel kommunikáltak, de az olyan titkosítással volt ellátva, hogy nemcsak a szlovén, hanem az amerikai szakemberek sem tudták feltörni.

Moszkva nem sokkal a letartóztatásuk után informális csatornákon keresztül elismerte, hogy az argentin házaspár a külföldi orosz hírszerzés, az SZVR ügynöke, és jelezte, hogy szeretnék őket visszakapni. A Guardian már tavaly márciusban azt írta, hogy megkezdődtek egy lehetséges fogolycseréről szóló tárgyalások, amiket a WSJ értesülései szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács vezetője és egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli szövetségese vezet.

Az amerikai lapnak magas rangú szlovén és amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az esetleges fogolycserének részese lehet Evan Gershkovich, a lap Oroszországban kémkedés vádjával letartóztatott újságírója is, illetve Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos, akit kémkedésért ítéltek el gyanús körülmények között.

Cikkajánló: Túsznak gyűjt amerikaiakat Putyin – egyre több és több amerikai állampolgárt tartóztatnak le gyanús körülmények között Oroszországban, és furcsán hosszú börtönbüntetéseket szabnak ki rájuk. A vádak sokszor koholtak, és valójában Moszkva alig várja, hogy elcserélje őket nyugati országokban ülő, Putyin szívéhez közel álló rabokra. 

A Kreml egyik volt magas rangú tisztségviselője már Gershkovich letartóztatásakor azt nyilatkozta a Moscow Times című, angol nyelvű orosz lapnak, hogy a Szlovéniában elfogott kémek visszaszerzésére tartóztatták le az újságírót. „Szerintem válasz a szlovéniai pár letartóztatására” – mondta a névtelenül nyilatkozó egykori orosz kormányzati tisztségviselő az újságíró elfogásakor a lapnak.

A WSJ értesülései szerint a szlovéniai tisztségviselők a kémházaspár elfogása után „imádkoztak, hogy megszabaduljanak tőlük”, és voltak is próbálkozások, de nem sikerült megegyezésre jutni Moszkvával. „Most kiderül, hogy valójában mennyire fontosak ezek az emberek Oroszországnak” – mondta tavaly márciusban egy szlovén tisztségviselő a Guardiannek. Ebben a nagy játszmában Szlovénia már csak közvetítő szerepet játszik – tette hozzá.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz és Borut Pahor szlovén elnök (az előtérben, jobbra) felkeresi a szlovéniai Kranjska Gora közelében magasodó Vrsic-hegyen lévő I. világháborús emlékművet, egy orosz kápolnát 2016. júliusban. (MTI/EPA/Antonio Bat)

#Külföld#szlovénia#orosz kémek#hírszerző#ma#kém#orosz-ukrán háború#fogolycsere

Címlapról ajánljuk