Külföld

Túsznak gyűjt amerikaiakat Putyin, hogy bérgyilkosokra és fegyverkereskedőkre cserélje őket

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 10:36

Egyre több és több amerikai állampolgárt tartóztatnak le gyanús körülmények között Oroszországban, és kapnak furcsán hosszú börtönbüntetéseket. A vádak sokszor koholtak, és valójában Moszkva alig várja, hogy elcserélje őket nyugati országokban ülő, Putyin szívéhez közel álló rabokra, akik általában bérgyilkosok és más bűnözők. A háttérben közben megy a diplomáciai nagyüzem, amibe Bidenék Orbán Viktor kedvenc tévését, Tucker Carlsont is bevonták. 

„Ne aggódjon, ki lesz cserélve.” Ezzel nyugtatta az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSZB egyik tagja Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogost, akit 2018 végén tartóztattak le Moszkvában. A BorgWarner amerikai autóalkatrészgyártó globális biztonsági igazgatója egy barátja esküvőjére érkezett az orosz fővárosba, ahol kapott egy flashdrive-ot egy orosz ismerősétől.

Azt hitte, utazási képek vannak rajta, orosz templomokról. A 48 éves férfit szinte azonnal őrizetbe vették. A flashdrive-on állítólag orosz államtitkok voltak. Whelant másfél évvel később kémkedés vádjával 16 évig tartó börtönbüntetésre ítélték.

fogolycsere navalnij kraszikov washington moszkva gershkovich-whelan
A kémkedéssel vádolt Paul Whelan amerikai-brit-kanadai-ír állampolgár, volt amerikai tengerészgyalogos az ellene folytatott jogi eljárást bíráló üzenetet mutat perének ítélethirdetésére várva a moszkvai városi bíróságon 2020. június 15-én. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ő volt az első azok közül az amerikaiak közül, akiket Moszkva azért tartóztatott le, hogy „túszként” fogva tartva felhasználja egy évek óta a színfalak mögött zajló fogolycserés tárgyalásban, amivel a Kreml számára fontos, amerikai, és német börtönökben raboskodó oroszok szabadon engedését akarják elérni. Erről a Wall Street Journal számolt be egy nagy tényfeltáró riportban.

Pár nappal letartóztatása után Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója már kertelés nélkül közölte is Jon Huntsman amerikai nagykövettel, hogy készek elengedni Whelant három emberért cserébe – írta Journal. Az egyik Marina Butina orosz aktivista volt, aki az amerikai elnökválasztás befolyására épült be amerikai konzervatív szervezetekbe. A másik egy Líbiában elfogott pilóta, Konsztantin Jarosenko volt, akit húsz évre ítéltek az Egyesült Államokban drogcsempészettel kapcsolatos vádak miatt.

A Kreml azonban a legjobban a hírhedt fegyverkereskedő, a Halálkufárként emlegetett Viktor But átadását szerette volna elérni Washingtonnál. Ez azonban annyira egyenlőtlen ajánlat volt, hogy a Fehér Ház hallani sem akart erről – írta a Journal.

A fogolycseréből Donald Trump elnöksége alatt végül nem lett semmi, és a tárgyalások Joe Biden hatalomra jutása után kezdődtek újra a színfalak mögött. Közben Oroszország egy újabb amerikait vetett börtönbe, Trevor Reed egykori tengerészgyalogost, akit 2019-ben egy részeg kocsmai verekedés után vett őrizetbe a moszkvai rendőrség. Már éppen el akarták engedni, amikor megjelent nála az orosz kémelhárítás két tisztje, hogy kikérdezzék, és miután megtudták, hogy tengerészgyalogos volt, letartóztatták, azzal vádolva, hogy rendőröket vert. Egy évvel később 9 év börtönre ítélték.  

fogolycsere navalnij kraszikov washington moszkva gershkovich-whelan
Trevor Reed szülei a Fehér Ház előtt, 2022 márciusában, gyerekük kiszabadítását követelve. Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images)

Joe Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 nyarán tartott genfi találkozója után háttértárgyalások megkezdéséről állapodtak meg. A Journal cikke szerint az orosz és amerikai hírszerzések képviselői egy európai hotel konferenciatermében tárgyaltak, amikor az oroszok Whelannel kapcsolatban közölték, hogy „kémért kémet” akarnak. Az amerikai börtönökben azonban nem volt senki, aki elérte volna ezt a szintet.

Volt azonban valaki, akit Putyin egyre jobban szeretett volna visszakapni. Vagyim Kraszikov, az FSZB egykori ezredese, akit Németországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, miután egy berlini parkban, egy játszótér közelében fényes nappal fejbelőtt egy grúz születésű csecsen ellenzékit. A németek állami megbízást teljesító bérgyilkosént jellemezték. Putyin egy „banditát likvidáló hazafiként”.

Közben Oroszországban egymás után tartóztattak le amerikaiakat.

  • Egy amerikai diplomaták gyermekeit is tanító moszkvai iskola történelemtanárát, a 61 éves Marc Fogelt, akinél 17 gramm, orvosi receptre felírt marihuánát találtak, és veszélyes drogkereskedőként 14 évig tartó börtönbüntetésre ítélték.
  • Sarah Krivanek tanárnőt, akit gyilkossági kísérlet és könnyű testi sértés miatt ítélték több mint egy évig tartó börtönre, mert késsel megsebesítette férfi lakótársát, amikor egy éjszaka részegen rátámadt. A férfi hiába tanúsította a bíróságon, hogy a nő csak önvédelemből sebesítette meg. A nőt a repülőtéren vették őrizetbe, amikor az amerikai nagykövetség segítségével el akarta hagyni az országot.
  • David Barnest, aki azért utazott Oroszországba, hogy megtalálja gyermekeit, akit volt felesége vitt magával szülőhazájába. A férfit egyedül a nő vallomása alapján gyermeken elkövetett erőszak miatt ítélte el egy orosz bíróság, annak ellenére, hogy a texasi hatóságok ugyanezt a vádat többször is teljesen megalapozatlannak találták.
  • Brittney Griner sztárkosárlabdázónőt, akinél 2022 februárjában hasisolajat találtak, amikor megérkezett a moszkvai repülőtérre, és 9 évig tartó börtönbüntetésre ítélték.
  • Végül Evan Gershkovich-ot, a Wall Street Journal újságíróját, akit 2023 márciusában kémkedés vádjával tartóztattak le az FSZB ügynökei Jekatyerinburgban, és már több mint egy éve van előzetes letartóztatásban.

Amerikaiakat zaklató elitegység

Reedet, Whelant és Gerschkovich-ot a WSJ cikke szerint a FSZB egyik legrejtélyesebb egysége, az Oroszországban lévő amerikaiakat rendszeresen zaklató DKRO cserkészte be. Az egység az elmúlt években egyre erőteljesebben kezdett el fellépni, ahogy Moszkva és Washington között elmérgesedett a viszony.

A „hihetetlenül nagyhatalmú” egységben az FSZB legjobb, és legjobban fizetett ügynökei dolgoznak, akik „nagyon-nagyon okosan” célozzák az amerikaiakat, akiket „különösen jól ismernek”. A CIA egykori moszkvai irodavezetője úgy jellemezte őket, mint akik „extrém jól, és kegyetlenül végzik a munkájukat”, és minden forrást megkapnak, amire csak szükségük van, működésüket pedig személyesen Putyin felügyeli.

A DKRO rendszeresen nyilvánvalóvá teszi az Oroszországban dolgozó amerikai diplomatáknak, és nagykövetségi dolgozóknak, hogy figyelik őket. Volt, akinek autóját alacsonyan repülő helikopterrel követték, másoknak a gyerekeit követték az iskolába, játszótérre és McDonald’s-ba. Volt, akinek a kutyáját mérgezték meg az otthonában. Megszokottnak számít, hogy betörnek a nagykövetségi dolgozók lakásába. Kedvenc „névjegykártyájuk”, hogy leégett cigarettacsikket hagynak a vécédeszkán.

Valamikor csak azzal jelzik, hogy ott jártak, hogy átrendezik a könyvespolcokat. Más esetekben székletet hagynak maguk után a vécében, de volt, hogy egy Washingtonból érkezett amerikai kormányzati tisztségviselő a bőröndjében talált emberi székletet.

A WSJ információi szerint a Moszkvába helyezett amerikai diplomaták, tengerészgyalogosok és kormányzati dolgozók külön kiképzést kapnak a DKRO módszereiről. A legfőbb szabály, hogy „nincsenek véletlenek”, de arra is oda kell figyelniük, hogy kerüljenek el minden idegent, aki valamilyen iratot akar átadni nekik, és nem szabad egyedül elenniük inni sem, mert célpontok lehetnek.

Putyinnak kell a bérgyilkosa

A Wall Street Journal cikke szerint a fogolycserékről szóló háttértárgyalások a kétszeres olimpiai bajnok Brittney Griner letartóztatás után indultak be igazán. Az LMBTQ-közösséghez tartozó fekete nő letartóztatása a melegek jogait eltipró rezsimben ugyanis nagy visszhangot váltott ki a Biden-kormány számára belpolitikai okokból fontos demokrata, liberális választók körében. Hírességek sora indított nagyszabású kampány, nyomást gyakorolva a Biden-kormányzatra, hogy érjék el szabadon engedését.

Közben 2022 áprilisában Joe Biden engedélyezte, hogy Trevor Reedet cseréljék ki Konsztantin Jarosenkóra. 

Az amerikai kormány Viktor Butot ajánlotta fel Moszkvának Grinerért és Whelanért cserébe, de az oroszok látva, hogy az Egyesült Államokban milyen nagy felzúdulást okozott a sportoló letartóztatása, már Kraszikovot akarták, és közölték a Fehér Házzal, hogy mondják meg a németeknek, hogy engedjék el – írta a Journal.  A CIA berlini irodavezetője azonban közölte Washingtonnal, hogy ezt még megkérdezni sem érdemes, így csak az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója jelezte német kollégájának, hogy kaptak egy ilyen ajánlatot.

Ahogy folytatódtak a tárgyalások, a Biden-kormányzat már hajlandó lett volna arra, amire a Trump-kormányzat nemet mondott: Whelant kérték a fegyverkereskedőért cserébe, és a sportolóért egy másik rabot ajánlottak. De ekkor Moszkva már nem tágított: Grinert átadják Butért, Whelant pedig a német börtönben ülő bérgyilkosért.

Biden végül engedett, és a sportolót kicserélték a hírhedt fegyverkereskedőre:


És aznap Sarah Krivanek, a késelés miatt elítélt tanárnő – aki elmondása szerint a poklok poklát élte át egy orosz börtöntelepen – is hazatérhetett az amerikai külügyminisztérium segítségével.

Putyin azonban még mindig nem kapta vissza a bérgyilkosát – írta a Journal. Erre csak a lap újságírójának letartóztatása után lett lehetősége, amikor már kettő, Moszkva által kémként jellemzett rabjuk volt egy cserére.

Orbán Viktor kedvenc tévését is bevetették Bidenék

Ekkor lépett színre Hillary Clinton. A Journal cikke szerint az egykori amerikai külügyminiszter és demokrata elnökjelölt egy olyan ajánlattal kereste fel a Fehér Házat, ami elősegíthette, hogy a német kormány kiadja az oroszoknak a berlini bérgyilkost: legyen a fogolycsere része a német közvéleményben népszerűnek számító Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista is.

Közben egy nem várt szereplő is feltűnt: Tucker Carlson konzervatív médiaszemélyiség, aki a Biden-kormányzat tisztségviselőivel egyeztetve vetette fel Gershkovich szabadon engedését Putyinnak, amikor interjút készített vele Moszkvában. Carlson a Journalnak elmondta, hogy Putyin nyitottnak mutatkozott arra, hogy az újságírót elengedik egy olyan meg nem nevezett rabért, akire illet Kraszikov leírása. „Putyin gyakorlatilag elismerte, hogy Gershkovich-ot túszként tartják fogva” – mondta Carlson.

A lehetőség a Journal információi szerint kezdett erőre kapni. A lap cikke szerint Joe Biden februárban a Fehér Házba látogató Olaf Scholz német kancellárnak – egy négyszemközti megbeszélésen, amin még tolmácsok sem vettek részt – felvetette az ötletet: Whelan, Gershkovich és Navalnij, Kraszikov szabadon engedéséért.

fogolycsere navalnij kraszikov washington moszkva gershkovich-whelan
Joe Biden amerikai elnök (j) Olaf Scholz német kancellárt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. február 9-én Fotó:.MTI/EPA/UPI pool/Julia Nikhinson

Biden és Scholz megegyeztek, hogy a két kormány foglalkozik az ötlettel, és bár formálisan erről nem értesítették Moszkvát, de egy privát közvetítőn keresztül eljutott annak híre a Kremlbe.

Egy héttel később azonban Navalnij meghalt orosz börtönében. Putyin, az orosz elnökválasztáson aratott győzelme után tartott sajtótájékoztatón a meghiúsult fogolycseréről közben nyilvánosságra került híreket megerősítve közölte:

Ilyen az élet.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

#Külföld#fogolycsere#moszkva#washington#oroszország#egyesült államok#alekszej navalnij#evan gershkovich#vagyim kraszikov#ma

Címlapról ajánljuk