Külföld

Az eddigi legnagyobb túszcsere Ukrajnában: Putyin lányának keresztapja kétszáz azovos katonáért

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 7:23

Zelenszkij arról számolt be, hogy az oroszok máris elengedték a hadifoglyokat.

Korábban mi is beszámoltunk arról a tervről, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szívesen elcserélné Viktor Medvedcsukot, Putyin lányának túszul ejtett keresztapját a többek között az Azovsztal erőműben elfogott ukrán hadifoglyokra. Most úgy tűnik, összejött a túszcsere: Zelenszkij szerint az oroszok már szabadon is engedték a foglyokat.

Megvedcsukot áprilisban vette őrizetbe az Ukrán Biztonsági Szolgálat. Ukrajna 12. leggazdagabb embere az Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta szökésben volt. Személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki Medvedcsuk egyik lányának a keresztapja.

215 foglyot engedtek szabadon az oroszok 55-ért cserébe, köztük van a milliárdos is. Eddig ez a legnagyobb szabású túszcsere a háborúban. Az ukránok öt katonai vezetőt is visszakaptak, akik a többiekkel együtt Törökországban tartózkodnak Zelenszkij és Recep Tayyip Erdoğan elnök megegyezése alapján. Moszkva nem kommentálta a műveletet a Guardian szerint.

Az oroszok foglyai között van öt brit és két amerikai állampolgár is. Zelenszkij már áprilisban is felajánlotta, hogy elcseréli Medvedcsukot az oroszokkal, de Putyin kormánya akkor visszautasította az ajánlatot. A háború legfrissebb fejleményeit korábban mi is górcső alá vettük, de a Fókusz is arról tudósított, hogy a szerdán bejelentett orosz mozgósítással új fejezetbe lépett a konfliktus.


Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Facebook

#Külföld#fogolycsere#orosz-ukrán háború#putyin#zelenszkij#keresztapa#azov#medvedcsuk

Címlapról ajánljuk