Külföld

Putyin Navalnyij haláláról: Ilyen az élet

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 5:52

Fölényes győzelmet aratott Vlagyimir Putyin az orosz elnökválasztáson, győzelmi beszédében először szólt Alekszej Navalnij haláláról

Vlagyimir Putyin orosz elnök először beszélt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista haláláról vasárnap, miután fölényesen megnyerte az orosz elnökválasztást. Putyin a szavazatok nagyjából 87 százalékát söpörte be, a részvételi arány több mint 73 százalék volt, ami abszolút rekord az orosz elnökválasztások történetében.

Putyin valódi ellenfelek nélkül indult az elnökválasztáson. Putyin mellett 3 jelölt neve kerül fel a szavazólapokra, talán nem meglepetés, hogy mindannyian a rendszeren belüli ellenzék jelöltjei, a Kreml hallgatólagos támogatásával. Őket a Fókusz mutatta be:


A választásra tüntetést szervezett Alekszej Navalnij özvegye, arra kérve támogatóit, hogy délben jelenjenek meg nagy számban a szavazóhelyiségek előtt. Sok helyen hosszú sorok alakultak ki:

Putyin először beszélt Navalnij haláláról

Győzelmi beszédében Vlagyinir Putyin először említette Navalnij nevét az ellenzéki aktivista halála óta, aki egy sarkköri börtönkolóniában halt meg, miután összeesett séta közben. Nyugati hírszerzési jelentések szerint egyébként Navalnijt, aki az orosz elnök egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, éppen Putyin parancsára próblták megölni korábban. Az orosz elnök megerősítette azokat a híreket, hogy Navalnijt egy fogolycsere részeként elengedték volna. Putyin hozzátette, hogy „csak egy feltételem volt, hogy soha többet nem tér vissza.” Putyin hozzátette:

Sajnos, történt, ami történt. Mit lehet csinálni? Ilyen az élet.

Putyin közölte, hogy máskor is megtörtént már, hogy emberek meghaltak börtönökben, hozzátéve, hogy ilyen az Egyesült Államokban is előfordult már, nem is egyszer.

Harmadik világháború

Putyin a Reuters kérdésére reagált Emmanuel Macron francia elnök felvetésére, hogy katonákat küldenének az ukránok megsegítésére. Az orosz elnök közölte, hogy „mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezzel egy lépésre kerülnénk a harmadik világháborúhoz”, hozzátéve, hogy „ezt senki sem akarja”. Egyben közölte, hogy már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában, jelezve, hogy angol és francia beszédet is hallottak az oroszok a csatatereken.

Parázs hangulat az orosz elnökválasztáson


Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz elnökválasztás#alekszej navalnij

Címlapról ajánljuk