Külföld

Az amerikai hírszerzés konkrétan tudta, hogy hol és kik készülnek terrortámadásra Moszkvában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 4. 14:33

Az USA nem csak általában terrortámadás veszélyére figyelmeztette Moszkvát, hanem konkrétan meg is nevezték a célpontot.

Az amerikai hírszerzés már két héttel a március 22-i, 144 halálos áldozatot követelő támadás előtt előre figyelmeztette az orosz hatóságokat a terrorveszélyre, konkrétan megnevezve a célpontot és a támadókat. Erről a The Washington Post számolt be először kedden, neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva, az értesülést később a The New York Times is megerősítette.

A napokkal a támadás előtt megjelent híradásokban arról volt szó, hogy az USA hírszerzésének tudomása van egy oroszországi terrortámadás tervéről, hogy szélsőségesek zsúfolt helyek, például koncerttermek ellen terveznek merényletet. Akkor Moszkva nyíltan nyugati provokációnak, destabilizációs kísérletnek nevezte az amerikai tájékoztatást. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta, hogy a támadás előtt három nappal kapta meg a CIA figyelmeztetését, amit zsarolásnak, az orosz társadalom megfélemlítésére tett próbálkozásnak nevezett.

Ezek után négy fegyveres rohamozta meg a Crocus City Hall koncerttermet közvetlenül egy koncert előtt, és 144 emberrel végeztek. Az Iszlám Állam terrorszervezet nem sokkal támadás után közölte, hogy ők a felelősek a vérfürdőért, fotókkal és videókkal is bizonyítva, hogy szervezetük tagjai voltak a támadók.

A The Washington Postnak és a The New York Times-nak nyilatkozó tisztviselők USA nem csak általában terrortámadás veszélyére figyelmeztette Moszkvát, hanem konkrétan meg is nevezték a célpontot, a Moszkva egyik külvárosában, a Krasznogorszkban lévő Crocus City Hall koncerttermet, és hogy az elkövetők az Iszlám Állam terroristái lesznek. Pontos dátumot nem közöltek, de azt igen, hogy a támadás néhány napon belül várható.

A figyelmeztetéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a CIA egyik régóta alkalmazott alapelve, hogy ha civil lakosságot fenyeget terrortámadás, és a veszélyról az amerikai hírszerzés tudomást szerez, akkor a speciális szolgálatok csatornáin keresztül a nem baráti országok társszerveit is figyelmeztetik az ártatlanok halálával fenyegető tervekre, az összes releváns információt megosztva. A Crocus City Hall elleni támadás előtt is így járt el az amerikai hírszerzés.

Orosz részről az alábbi reakciók érkeztek az amerikai lapértesülésekre:

  • Szergej Nariskin orosz kémfőnök kedden azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetése túl általános volt ahhoz, hogy Oroszország megakadályozza a támadást.
  • Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán dezinformációnak nevezte az amerikai lapokban megjelenteket.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte, hogy az orosz elnöki iroda nem tudott az Egyesült Államok figyelmeztetéséről, az ilyen információk kezelése az orosz szakszolgálatok hatáskörébe tartozik.
  • Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára azt hangoztatta, hogy a krasznogorszki terrortámadás nyomai az ukrán különleges szolgálatokhoz vezetnek. Szerinte köztudott, hogy a „kijevi rezsim” teljes mértékben az Egyesült Államok ellenőrzése alatt áll.
  • Nyikolaj Patrusev azt is mondta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet, csakúgy mint az al-Kaidát és más csoportokat, Washington hozta létre, és azzal vádolta meg a tádzsik fővárosban, Dusanbéban működő ukrán nagykövetséget, hogy harcosokat toboroz az Oroszország elleni harchoz.

Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete egyébként már korábban arról beszélt, hogy az USA pontos tájékoztatást adott Oroszországnak. „Az írásos információk konkrétak, időszerűek és hitelesek voltak” – nyilatkozta.

A Crocus koncertterem támadás sok elemző szerint az orosz belbiztonsági erők kudarca, amelynek hátterében belső hatalmi harcok állnak, valamint az, hogy a terrorelhárítás erőforrásainak jelentős részét az Ukrajna elleni háborúval összefüggő belföldi ellenállás letörésére fordítják.

Hogy az összkép még rosszabb legyen, a Reuters április 1-jén arról számolt be, hogy a Crocus koncertterem elleni támadás előtt az Oroszország szövetségesének számító Irán is figyelmeztette Moszkvát a tervezett terrorcselekményre.

A friss híradások szerint az orosz védelmi minisztérium április 3-án azt közölte, hogy észrevehetően megugrott a támadás óta a katonai toborzóirodák forgalma, mintegy 16 000 ember írt alá katonai szerződést az elmúlt 10 napban. „A legtöbben azt jelölték meg a szerződés megkötésének fő indítékaként, hogy meg akarják bosszulni a tragédiában elhunytakat” – áll a minisztérium közleményében.

Nyitókép: gyászolók a Crocus City Hall kulturális és üzletközpontjnál 2024. március 28-án – Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

#Külföld#egyesült államok#oroszország#cia#terrortámadás#crocus city hall#hírszerzés

Címlapról ajánljuk