Külföld

Ukrajna szerint értelmetlenek az oroszok követelései a moszkvai terrortámadás elkövetőivel kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 21:42

Oroszország követeli, hogy Ukrajna adja át a a moszkvai terrortámadás elkövetőit, Kijev viszont azt üzente, hogy nekik közük sincs hozzájuk.

Értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország arra vonatkozó követeléseit vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy Kijev adja át Moszkvának az oroszországi terrortámadások érintettjeit, írta az MTI.

Az SZBU reagálásában közölte: Moszkva „elfelejtette”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Szerintük

terrorizmusról szóló nyilatkozatok különösen cinikusnak hatnak egy terrorista országtól. Mindezért bármiféle szavak az orosz külügyminisztériumtól értelmetlenek.

Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán arról számolt be, hogy a helyi hatóságok nyomozása kimutatta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek, Moszkva pedig azzal a követeléssel fordult Kijevhez, hogy tartóztassa le és adja ki az összes érintettet, köztük Vaszil Maljukot, az SZBU vezetőjét.

Korábban arról is beszámoltunk: kitüntették a hős tinit, aki több mint száz embert mentett meg a moszkvai terrortámadás idején. A 15 éves Iszlám Halilov ruhatárosként dolgozott a koncertteremnél, amelyet megtámadtak a terroristák. A lövéseket hallva azonban megőrizte hidegvérét és az épületen át egy kevésbé ismert kijárathoz irányította a menekülőket.

Pár napja pedig újra közönség elé lépett az az orosz zenekar, amelynek pénteki moszkvai koncertjén több mint 130 embert mészároltak le az Iszlám Állam terroristái. A Szentpéterváron megismételt előadást rengeteg fegyveres rendőr felügyelte. Az orosz biztonsági erőket sokan bírálták, amiért az előzetes amerikai figyelmeztetés ellenére felkészületlenül érte őket a terrortámadás.

Nyitókép: MTI / EPA / Szputnyik / Mihail Mecel

#Külföld#oroszország#ukrajna#moszkva#terrortámadás#koncert#iszlamista#követelés#titkosszolgálat

Címlapról ajánljuk