Külföld

Orosz kémeket tartóztathattak le Szlovéniában

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 9:55

A két gyanúsított közül az egyik argentin állampolgár.

A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség a nemzeti nyomozó hivatallal együttműködve előzetes letartóztatásba vett két külföldi állampolgárt, akiket azzal gyanúsít, hogy Oroszországnak kémkedtek, írja az MTI a Delo című szlovén napilap cikke alapján.  A hírt a ljubljanai kerületi ügyészség is megerősítette.

Az ügyészség még december elején fordult a ljubljanai kerületi bírósághoz azzal a kéréssel, hogy nyomozást indíthasson két személy ellen kémkedés gyanújával.

A gyanúsítottakat 2022. december 5-én tartóztatták le.

A Delo úgy tudja: mindkét személy külföldi, nem orosz állampolgársággal és útlevéllel rendelkezik. A lap szerint egyikük argentin állampolgár.  

 A két feltételezett orosz ügynöknek bérelt irodája volt a egy ljubljanai irodaházban. A cég, amely a gyanú szerint szlovéniai működésük fedezéseként szolgált, hivatalosan ingatlan- és régiségkereskedelemmel foglalkozik.

A Siol internetes portál nem hivatalos információi szerint a két gyanúsított nemcsak Szlovéniában, hanem más országokban is aktív volt, és együttműködött külföldi hírszerző ügynökségekkel.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#szlovénia#orosz kém#kém#letartóztatás

Címlapról ajánljuk