Külföld

Újabb furcsa orosz halál: Kubából hazafelé tartva rosszul lett és meghalt egy miniszterhelyettes

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 15:45

Egy disszidens újságíró szerint a politikus biztatta arra a háború kitörése után, hogy meneküljön el Oroszországból.

Megbetegedett a Kubából hazafelé tartó repülőúton, majd meghalt az orosz tudományos és felsőoktatási miniszterhelyettes, Pjotr Kucserenko. A 46 éves politikus halálának oka egyelőre ismeretlen.

A minisztérium honlapján közzétett közlemény szerint Kucserenko egy orosz delegáció tagjaként üzleti úton járt Kubában. A gépe Minyeralnije Vodi városában szállt le, ahol orvosok próbálták megmenteni az életét, de nem jártak sikerrel. Családja szerint szívbetegség okozhatta Pjotr Kucserenko halálát, de szerdán végzik el a boncolást.

A CNN arról ír, hogy Roman Szuper újságíró, aki Ukrajna megtámadása után nem sokkal elmenekült Oroszországból, a Telegramon azt írta, hogy Kucserenko tanácsolta neki, hogy hagyja el az országot.

Mentsd magad és a családodat. Menj, amint lehet. El sem tudod képzelni, hogy az államunk mennyire brutálissá válik. Egy év múlva nem fogsz ráismerni Oroszországra

– Szuper szerint ezt mondta neki Kucserenko. A disszidens újságíró megkérdezte a politikust, hogy ő is elhagyja-e Oroszországot, de azt állítja, hogy a politikus erre ezt válaszolta:

Ez már nem lehetséges. Elvették az útleveleinket. És nincs olyan hely a világon, ahol örömmel fogadnának egy orosz miniszterhelyettest ezt a fasiszta inváziót követően.

Roman Szuper szerint Kucserenko elárulta neki, hogy antidepresszánst és nyugtatót szed, de azt is mondta, hogy ezek nem sokat segítenek.

Nehezen alszom. Szörnyen érzem magam. Mind túszok vagyunk. Senki nem mondhat semmit. Különben rögtön eltaposnak, mint egy bogarat

– idézte az újságíró kettejük beszélgetését.

A CNN azt írja, hogy az orosz tisztviselőknek megtiltották, hogy távozzanak tisztségeikből. Egy ismert orosz újságíró, Roman Anyin külföldről működtetett oknyomozó portálja múlt héten arról írt, hogy területi kormányzók, a biztonsági erők tisztviselői és az elnöki hivatal dolgozói is megpróbáltak felmondani, de nem engedték nekik. A Kreml szóvivője ezt álhírnek nevezte.

A háború kitörése óta számos cikket és összefoglalót írtunk arról, hogy feltűnően nagy számban vesztették életüket rejtélyes körülmények között befolyásos orosz üzletemberek és tisztviselők.

Nyitókép: Orosz Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#rejtély#haláleset#miniszterhelyettes#politikus

Címlapról ajánljuk