Külföld

A Wagner-csoport Norvégiába menekült parancsnoka visszatér Oroszországba

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 7:32

Andrej Medvegyev már fel is vette a kapcsolatot az orosz nagykövetséggel. 

Visszatér Oroszországba Andrej Medvegyev, a Wagner-csoport Norvégiába menekült parancsnoka – közölte a CNN. Az amerikai hírtelevízió szerint a férfi az orosz nagykövetség segítségét kérte.

Az oslói orosz nagykövetség megerősítette, hogy a 26 éves felvette velük a kapcsolatot, közölve, hogy szeretne hazatért – írta a RIA Novosztyi. Az orosz hírügynökségnek a nagykövetség szóvivője elmondta, visszatéréséről az orosz jogszabályok alapján döntenek.

Medvegyev magyarázatképpen elmondta, arra számított, hogy „békét és nyugalmat” talál majd Norvégiában, de nem így történt – írta a Meduza. Az orosz ellenzéki lap cikke szerint a 26 éves férfi a várható megtorlás ellenére döntött a hazatérés mellett, és közölte, fogalmas sincs, hogy mennyi ideig maradhat életben.

Medvegyev januárban vált nemzetközileg is ismertté, miután gyalog átszökött az orosz-norvég határon, és politikai menedékjogért folyamodott a skandináv országban.  Andrej Medvegyev azt állította, hogy az Ukrajnában tapasztalt brutalitás vette rá arra, hogy dezertáljon, és egy interjúben arról beszélt, hogy az újoncok előtt agyonlőtték azokat, akik nem akartak harcolni.

Utána többször is beszélt arról, milyen volt a zsoldoscsoport tagjaként harcolni az ukránok ellen, és elmondta, hogy hajlandó tanúskodni azon háborús bűnök ügyében, melyeknek szemtanúja volt, noha tagadta, hogy ő maga részt vett volna elkövetésükben.

A férfit áprilisban egy kocsmai verekedés miatt bíróság elé állították, és két hétig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Nyitókép: Andrej Medvegyev, az ukrajnai háborúban harcoló, Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egykori parancsnoka (j) védőügyvédje társaságában az oslói kerületi bíróságon zajló perének tárgyalásán 2023. április 25-énFotó: MTI/EPA/NTB/Gorm Kallestad

#Külföld#wagner-csoport#norvégia#Andrej Medvegyev#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk