Külföld

Börtönbüntetésre ítélték a Wagner csoport egy volt parancsnokát Norvégiában

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 18:38

A volt zsoldosvezér azt mondta, hogy megbánta a tettét és szégyelli magát.

Rendbontásért és nyilvános légfegyverviselésért tizennégy nap börtönbüntetésre ítélték az orosz Wagner katonai zsoldoscsoport volt parancsnokát Norvégiában – számolt be a csütörtöki ítéletről a Dagbladet című norvég napilap.

A 26 éves Andrej Medvegyev egy februári este Oslóban részt vett egy bár előtti verekedésben és akadályozta a rendőröket. A fiatal férfi beismerte bűnösségét, s bűnösnek vallotta magát nyilvános helyen történő légfegyverviselés vádjában is.

Brynjulf Risnes, a férfi ügyvédje elmondta, hogy a bíróság ugyanakkor hivatalos személy elleni erőszak vádja alól felmentette Medvegyevet. 

Risnes elmondta: védence belátta, hogy a kérdéses estén „túl sokat ivott és elvesztette a fejét”, azonban az ügyvéd is kitartott amellett, hogy Medvegyev nem bántotta egyik rendőrt sem.

A vádlott a keddi tárgyaláson elismerte, hogy a verekedést követően nem volt együttműködő és ellenállt az őrizetbe vételkor, dühében pedig köpött egyet, de leszögezte, hogy fizikailag nem bántalmazta a rendőröket. Medvegyev a keddi tárgyaláson elmondta, hogy „szégyelli magát” tetteiért.

A férfit először január végén, illegális határátlépés gyanújával vették őrizetbe. A norvég Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat, a Kripos nem sokkal később beszámolt róla, hogy az Ukrajna elleni harcokban való részvétel miatt tanúként hallgatták ki Medvegyevet, aki elmondta, hogy júliustól novemberig parancsnokként szolgált a Wagner katonai magánszervezetben.

Elmondása szerint azután szökött meg, hogy beleegyezése nélkül meghosszabbították a szerződését. Őrizetbe vételekor elmondta, hogy hajlandó tanúskodni azon háborús bűnök ügyében, melyeknek szemtanúja volt, noha tagadta, hogy ő maga részt vett volna elkövetésükben.

Nyitókép: Andrej Medvegyev, az ukrajnai háborúban harcoló, Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egykori parancsnoka védőügyvédje társaságában az oslói kerületi bíróságon zajló perének tárgyalásán 2023. április 25-én. Fotó: MTI/EPA/NTB/Gorm Kallestad.

#Külföld#wagner-csoport#norvégia#oslo#verekedés#Andrej Medvegyev

Címlapról ajánljuk