Külföld

Interjút adott a Norvégiába dezertáló Wagner-zsoldos

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 5:48

Andrej Medvegyev szerint az újoncok előtt lőtték agyon azokat, akik vonakodtak harcolni Ukrajnában.

Exkluzív interjút adott a CNN-nek az orosz Wagner-csoport korábbi zsoldosa, aki Norvégiába szökött. Andrej Medvegyev azt állítja, hogy az Ukrajnában tapasztalt brutalitás vette rá arra, hogy dezertáljon.

A CNN megjegyzi: független forrásból nem tudja megerősíteni a férfi állításait, aki arról beszélt, hogy az újoncok előtt agyonlőtték azokat, akik nem akartak harcolni. Mint arról korábban a Híradóban is beszámoltunk, a Wagner börtönökben is toborzott zsoldosokat, hogy pótolják veszteségeiket. Medvegyev szerint megtörtént, hogy két vonakodó rabnak, akiket agyonlőttek, az újoncokkal ásattak sírt.


Andrej Medvegyev „az ördögként” jellemezte Jevgenyij Prigozsint, a csoport alapítóját, aki korábban megerősítette, hogy a dezertőr a cégénél szolgált, és őt vádolta a foglyokkal való rossz bánásmóddal. Arról Medvegyev nem beszélt a CNN-nek, hogy ő maga mit tett, amikor Ukrajnában harcolt, ugyanakkor azt állította: a Wagner csapatainak semmiféle valódi stratégiája nincs, nem kapnak konkrét parancsokat, menet közben, maguk találják ki, hogyan cselekedjenek.

Elmondta: nem akart Ukrajnába visszatérni azután, hogy látta, hogyan használnak golyófogónak katonákat. Kezdetben tíz ember állt az irányítása alatt, majd egyre többen lettek, ahogy foglyok is csatlakozhattak, és állandóan cserélődtek: ahogy egyre többen meghaltak, úgy érkeztek helyettük újabbak. Azokat, akik elestek a fronton, Medvegyev szerint eltűntnek nyilvánították, hogy a családjuknak ne kelljen kifizetni az utánuk járó pénzt.

A dezertőr azt mondta, azért osztja meg a nyilvánossággal történetét, hogy segítsen Prigozsint és Vlagyimir Putyint igazságszolgáltatás elé állítani. Arról is megkérdezték, nem tart-e egy másik Wagner-dezertőr, Jevgenyij Nuzsin sorsától, akit kamera előtt, egy pöröllyel gyilkoltak meg. Medvegyev azt mondta: ami Nuzsinnal történt, az csak még elszántabbá tette őt, hogy elmeneküljön.

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#dezertálás#zsoldos

Címlapról ajánljuk