Külföld

Őrizetbe vették a Wagner zsoldossereg Norvégiába menekült egykori parancsnokát

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 16:50

A rendőrség elvitte Medvegyevet és közölték vele, hogy akár ki is toloncolhatják.

Őrizetbe vette a norvég rendőrség a Wagner-csoport korábbi parancsnokát, aki menedékjogért folyamodott az országban. A rendőrség szerint a katonaszökevény illegálisan lépte át a norvég-orosz határt.

A norvég bevándorlási rendőrség közlése szerint Andrej Medvegyev, aki az orosz katonai magánvállalattól, a Wagner-csoporttól szökött el, illegálisan lépett be az országba. A rendőrséget az orosz határőrök értesítették arról, hogy nyomokat találtak a hóban, amelyek arra utalnak, hogy valaki illegálisan lépte át a határt.

Medvegyev azt állítja, hogy

félti az életét, és menedékjogot szeretne kapni Norvégiában.


Medvegyev egy orosz disszidens csoport által közzétett videóban elmondta, hogy bármilyen háborús bűncselekményről tanúskodik, és tagadta, hogy bármelyikben is részt vett volna.

Azt is hozzátette, hogy

mindent elmond, amit a Wagner-csoport vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról tud.


A norvég Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat, amely részt vesz az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásában, közölte, hogy hamarosan kihallgatja Medvegyevet.

Az Oroszországban bebörtönzöttek ügyeivel foglalkozó Gulagu.net jogvédő szervezet telefonon beszélt Medvegyevvel, aki arról számolt be, hogy vasárnap egy szállodában vették őrizetbe, megbilincselték és fogdába vitték. Állítása szerint a norvég hatóságok közölték vele, hogy kitoloncolhatják.

Ügyvédje, Brynjulf Risnes mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy azért vették őrizetbe, mert a rendőrség és közte nézeteltérés van azt illetően, hogyan szavatolható a biztonsága. "Annak kockázata, hogy kitoloncolják? Zéró" – szögezte le kategorikusan a jogász.

#Külföld#Wagner#csoport#oroszország#norvégia#őrizet#határátlépés

Címlapról ajánljuk