Külföld

Három nap alatt négy hegymászó is meghalt a Mount Everesten

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 21:48

Rengeteg mentés volt csütörtökön, a mentőhelikopter 25-ször fordult egyetlen nap alatt.

Egy indiai és egy kínai hegymászó is meghalt csütörtökön a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, a tavaszi szezonban így már nyolcan vesztették életüket – közölték a nepáli hatóságok csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint a kínai hegymászó a nyolcezer méter feletti úgynevezett halálzónában halt meg csütörtök délután, az indiai hegymászót – egy 59 éves nőt – pedig az alaptáborból szállították át a luklai kórházba, ahol csütörtökön reggel elhunyt – közölte Bigyan Koirala, a nepáli turisztikai osztály illetékese. A hegymászók halálának pontos oka egyelőre ismeretlen.

Az idei szezonban eddig nyolc ember, köztük négy serpa vesztette életét a Csomolungma megmászása közben. Szerdán egy moldovai hegymászó, kedden egy serpa, a szezon elején pedig egy amerikai mászó és három serpa halt meg.

Az alaptáborban tartózkodó források elmondása szerint az idei szezonban megnőtt a fagyási sérülések és a magassági betegség okozta esetek száma.

Egy névtelenséget kérő forrás azt mondta a dpa-nak, hogy

még soha látott annyi mentési bevetést, mint ebben a szezonban, csak csütörtökön 25 helikopteres mentést hajtottak végre.

A hatóságok becslése szerint csütörtök estig 350-en juthattak fel a csúcsra a mostani szezonban, a kiadott mászóengedélyek száma 478.

A múlt hét vasárnap egy magyar hegymászó, Price Márton Péter is feljutott a csúcsra, ő volt a hatodik magyar aki eljutott a világ tetejére.

Egy másik magyar hegymászó, Suhajda Szilárd pedig rekordot dönthet a napokban: ő lehet az első magyar, aki teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül első magyarként elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát.

Nyitókép: Mount Everest. AP/Niranjan Shrestha.

#Külföld#mount everest#hegymászó#haláleset#baleset#hegymászás#himalája

Címlapról ajánljuk