Külföld

Orbán Viktor az osztrák lap szerint: Normális emberek normális nézetekkel nem akarnak ebben az EU-ban maradni

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 10:20

A miniszterelnök szerint még ebben az évtizedben összeomlik az európai politikai rendszer, és a beszámoló szerint határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Magyarországnak az Európai Unióban kellene-e maradnia. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, múlt héten meglehetősen nagy port kavart egy konzervatív lap cikke, amelyben azt állították: Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt egy zártkörű, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium eseményéhez kapcsolódó beszélgetésen, hogy nem szeretné, ha Magyarország az unió tagja maradna. Később a szerző módosította cikkét és finomított. A cikk első változatában az uniós tagság támogatásával kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor a „határozottan nem” választ adta, a frissített változatban már így idézték a miniszterelnököt: neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU-ban akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, hogy valóban úgy fogalmazott-e a miniszterelnök, ahogyan az a módosítás előtti írásban szerepelt. Konkrét cáfolat nem érkezett, válaszában azt írta, „a miniszterelnök sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is”.

Szerencsére a beszélgetésen nem csak említett American Conservative képviselője volt jelen.

Az osztrák eXXpress is ott volt az eseményen, arról, hogy Orbán Viktor miről beszélt, kétrészes cikkben számoltak be. Eszerint a magyar miniszterelnök két és fél órát szánt arra, hogy egy „rendkívül érdekes háttérbeszélgetést” tartson néhány nemzetközi újságírónak, akik a Mathias Corvinus Collegium oktatóiként tartózkodtak Budapesten. Az Orbán Viktor melletti asztalnál ült Yair Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli elnök fia, valamint Richard Schmitt, az eXXpress főszerkesztője, az ő tollából olvashatunk az elhangzottakról. 

Szerinte Orbán először arról beszélt, hogy nagy bajban vagyunk, a Nyugat már háborúban áll Oroszországgal, a Nyugatot pedig egyre jobban belerángatják ebbe a háborúba. A kormányfő szavai szerint a „mainstream” nagyon egyszerűen látja ezt:  Oroszország az agresszor, ezért háború van, azt viszont senki nem kérdezi meg, hogy van-e más lehetőség.

Majd a miniszterelnök így viccelődött: 

Sajnos minket, magyarokat már nem vesznek komolyan az EU-ban, csak úgy tekintenek ránk, mint az »őrültekre«.

Ekkor hangzott el a miniszterelnök Ukrajnáig is elérő megjegyzése: „Oroszország háborús célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá változtassa, a Nyugat ezután nem ünnepelheti a megmentését. Ez már sikeresen működik: Ukrajna olyan, mint Afganisztán. Senki földje.” Ahogyan az RTL Híradó is bemutatta, Magyarország kijevi nagykövetét bekérette Ukrajna a kijelentés miatt:


Hétfőn jelent meg a beszámoló második része, ami leginkább a múlt heti, az unióban maradással kapcsolatos kijelentés körüli zavarok miatt érdekes.

„Tudom, miről beszélnek a francia és a német kormányfők: még több migrációról. És a nemek közötti egyenlőségről. Nekünk, magyaroknak hagyományos családmodellünk van – de ők annyira mások” – idézi a főszerkesztő Orbánt, aki szerinte többször hangsúlyozta, hogy „ők” az Európai Egyesült Államokat akarják, „mi” biztosan nem.

Hogyan tovább? A jelenlegi európai politikai rendszer nem sokáig maradhat fenn, össze fog omlani. Aztán jön egy: »vissza a hagyományokhoz«

– mondta Orbán, aki kérdésre azt is megsaccolta, hogy mikor jöhet el ez az összeomlás: az évtized vége előtt. Az európai konzervatívoknak pedig szükségük lesz egy vezéralakra. 

A legérdekesebb rész viszont a beszámoló végén szerepel, ezt szó szerint közöljük:

Az uniós vezetés jelenlegi politikai állapotát illető kritikái miatt az egyik újságíró kolléga Orbán Viktort megkérdezi, hogy továbbra is támogatja-e Magyarország EU-ban maradását. A válasza: „Egyértelműen nem. De muszáj. Normális emberek normális nézetekkel nem akarnak ebben az EU-ban maradni. A mainstream Európának az a problémája velünk magyarokkal: mi sikeresek vagyunk.” A miniszterelnök ezután így nyilatkozik az ellenségeskedésről: „Természetesen ezzel a hozzáállással azonnal »fasisztának« vagy  »homofóbnak« neveznek.”

Osztrák lap: Orbán egyértelmű nemmel válaszolt arra, hogy támogatja Magyarország uniós tagságát
Forrás: exxpress.at, Kiemelés a szerzőtől. 

Majd a miniszterelnök arról beszélt: 

Mostanra már tudom: Én vagyok a szemétláda mindenért. De mi számít igazán? A szavazóid. 

Hozzátette: nem elég megnyerni egy választást, a környezetednek sem szabad mindig ellenségesnek lennie veled szemben. Egyszerűen egy hazafias, keresztény Magyarországot akar.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#orbán viktor#MCC#európai unió#ma

Címlapról ajánljuk