Külföld

Az oroszok szerint az ukránok, az ukránok szerint az oroszok bombáztak, tőlük nyugatra mindenki nyugalomra int

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 22:27

Szakértők szerint valószínűleg baleset volt a becsapódás, de az orosz állami média máris Ukrajnára kenné.

Mit tudunk eddig a lengyelországi rakétabecsapódás hátteréről? Az AP-nek két forrás is azt nyilatkozta, hogy a határmenti település gabonaüzemét orosz rakéta találta el, viszont a BBC elemzése szerint ez semmiképp sem lehetett szándékos. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szintén osztotta ezt az M1 műsorában.

Közben Zelenszkij arról beszélt: „Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább”.

Időközben több lengyel politikus is orosz rakétázásról beszélt, az ország pedig azt fontolgatja, hogy életbe lépteti a NATO 4. cikkelyét.

A Kreml a rakétázásról szóló vádakat provokációnak nevezte, és tagadta a támadást.

Az orosz állami média a trollfiókokkal tandemben viszont tovább ment: egy olyan „szakértőt” szólaltattak meg, aki szerint az orosz rakéták nem értek volna el addig, viszont az ukrán S-300-asokkal simán tudnának lőni lengyel területekre – a twitteres fiókok szintén ezt szajkózzák.

A NATO viszont arra figyelmeztet: fontos, hogy felderítsenek minden tényt, mielőtt komoly lépésekre szánják el magukat. A NATO áttekinti azokat a jelentéseket, amelyek a lengyelországi robbanásról szólnak, és az ügyben intenzíven együttműködik Varsóval mint szövetségessel.


A helyzetről írt hosszabb cikkünket itt tudja elolvasni.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#oroszország#lengyelország#ukrajna#nato#rakéta#támadás#baleset

Címlapról ajánljuk