Külföld

Lehet, hogy a lengyelek alkalmazni fogják a NATO 4. cikkelyét

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 15. 21:55

Megemelik a katonai készültség szintjét.

Megfontolja Lengyelország, hogy alkalmazzák az észak-atlanti szerződés 4. cikkelyét. Ez alapján a NATO-tagok tanácskoznak, amikor egy tagállam szerint a területét, függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti, írja az MTI.

Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét.

Fontos kiemelni, hogy csak a 4. cikkelyről beszéltek a lengyelek, az 5.-ről egyáltalán nem: pedig ez az a cikkely, ami lehetővé tenné a NATO közös katonai fellépését egyik tagállamukat ért támadás esetén. Így csupán a négyes fontolgatása elég óvatos lépés a lengyelek részéről, és jelzi, hogy rögtön nem nyúlnának fegyverhez.

Természetesen még nem tudni, változik-e a hozzáállásuk, ahogy új információk derülnek ki a rakéták becsapódásáról.

Hosszabb cikkünket a lengyel helyzetről itt olvashatja.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka 

#Külföld#lengyelország#rakéta#becsapódás#támadás#nato

Címlapról ajánljuk