Külföld

Két orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, két ember meghalt

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 19:52

Vélhetően két eltévedt rakétáról van szó, mivel az ukrán határtól néhány kilométerre lévő településen csapódtak be. Az oroszok kedden különösen hevesen rakétázták Ukrajnát. Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését.

Cikkünk frissül. 

Amit eddigi tudunk:

  • Két  – vélhetően eltévedt – orosz rakéta csapódott be Lengyelországban
  • Az orosz védelmi minisztérium tagad, szándékos provokációról beszélnek
  • Az USA vizsgálja a történteket, a NATO-szövetségesek sorra biztosítják támogatásukról Lengyelországot
  • Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot
  • A NATO főtitkára szerint fontos a tények pontos megállapítása

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két – vélhetően eltévedt – rakéta csapódott be.


A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Mint korábban írtuk, Oroszország újabb támadást intézett az ukrán főváros, Kijev ellen, de többek között Mykolaivból, Csernyihivből és Zaporizzsjából is csapásokat jelentettek.

Kedd este Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök sürgős ülést hívott össze a nemzetbiztonsági bizottságban.

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.


Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nyolc körül azt közölte, hogy tudomásuk van a két rakéta becsapódásáról szóló hírekről, de egyelőre nem tudják pontosan, mi történt. A Pentagon sajtótitkára, Patrick S. Ryder dandártábornok azt mondta: „megvizsgáljuk a jelentéseket, de jelenleg nincs olyan információnk, amely megerősítené őket, ezért nem akarok spekulálni.

 Ami a biztonsági kötelezettségvállalásainkat és az 5. cikkelyt illeti, világosan elmondtuk, hogy meg fogjuk védeni a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A balti országok azonnal határozottan elítélték a történteket 

Nagyon veszélyes eszkalációt jelentenek a NATO-tagország területét érő orosz rakéták. Lettország teljes szolidaritását fejezi ki szövetségesével, Lengyelországgal, és támogat minden olyan intézkedést, amelyet Lengyelország megfelelőnek tart. Oroszország vállalja a teljes felelősséget minden következményért

– írta Lettország külügyminisztere a Twitteren, de Észtország külügyminisztere is azt írta, hogy 

a legfrissebb lengyel hírek aggasztóak. Szorosan konzultálunk Lengyelországgal és más szövetségesekkel. Észtország kész megvédeni a NATO területének minden centiméterét. Teljes szolidaritást vállalunk közeli szövetségesünkkel, Lengyelországgal.
 


Mindeközben oroszpárti Twitter-fiókok máris azt állítják, hogy az ukránok lőttek Lengyelországra. 

Az orosz védelmi minisztérium úgy kommentálta a lengyel területet sújtó állítólagos orosz rakétákkal kapcsolatos jelentéseket, hogy mindez „szándékos provokáció”, később pedig azt írták közleményükben, hogy „az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontok ellen orosz megsemmisítő eszközökkel nem hajtottak végre csapást”.

Valószínűtlen, hogy szándékos támadás 

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen. Paul Adams, a brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.

Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy „ezt Oroszországtól is hallanunk kell”.

Összeült a Védelmi Tanács

Két orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, két ember meghalt
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke bejelentette, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Az ülésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

A tanácskozás előtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral, később pedig az M1-en azt nyilatkozta,

várjuk a lengyel kollégáink visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak.

Hangsúlyozta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő.

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére – mondta. Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte: azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.

A lengyelek egyelőre óvatosan reagálnak

Megfontolja Lengyelország, hogy alkalmazzák az észak-atlanti szerződés 4. cikkelyét. Ez alapján a NATO-tagok tanácskoznak, amikor egy tagállam szerint a területét, függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti, írja az MTI.

Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét.

Fontos kiemelni, hogy csak a 4. cikkelyről beszéltek a lengyelek, az 5.-ről egyáltalán nem: pedig ez az a cikkely, ami lehetővé tenné a NATO közös katonai fellépését egyik tagállamukat ért támadás esetén. Így csupán a négyes fontolgatása elég óvatos lépés a lengyelek részéről, és jelzi, hogy rögtön nem nyúlnának fegyverhez.

Természetesen még nem tudni, változik-e a hozzáállásuk, ahogy új információk derülnek ki a rakéták becsapódásáról.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár s azt hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után közzétett tweetjében, hogy „fontos a tények pontos megállapítása”. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki.

 

Nyitókép: Twitter

#Külföld#lengyelország#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk