Külföld

Videó: öngyilkos taktikával rohamoznak az orosz páncélosok

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 16:45

Az ukránok kényelmesen, sorban lövik ki a támadókat.

Miközben az orosz hadsereg éppen jelentős visszavonulást hajt végre Dél-Ukrajnában Herszon feladásával, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, Bahmut környékén tovább folytatják a már hónapok óta zajló, kínzóan lassú és hatalmas veszteségekkel járó offenzívájukat. A bahmut-i hadműveletek olyan vérveszteségekkel járnak és annyira értelmetlennek tűnnek az oroszok szempontjából, hogy még Elon Musk is szóvá tette a Twitteren Dmitrij Medvegyev volt orosz elnökkel folytatott vitájában.

A Bahmut környéki harcok nem a kreativitásról szólnak: az oroszok módszeresen, négyzetméterről négyzetméterre haladva ágyúzzák szét az arcvonalat, hogy előkészítsék a terepet a frontálisan támadó tankok és gyalogság számára.

Ez a taktika nagyjából az első világháború csatáira emlékeztet, ahol a győzelmet az érte el, akinek több lőszere, több utánpótlása és több feláldozható katonája volt. Ez a típusú „anyagcsata” tehát a végkimerülésig zajlik, és gyakran vezet lényegében öngyilkos támadásokhoz.

Az alábbi, drónról készült videó tipikus példája egy ilyen orosz támadásnak. A teljesen sík, semmiféle fedezéket nem nyújtó csatateret holdbéli tájjá változtatta az orosz és az ukrán tüzérség. Itt próbál előrenyomulni egy tankokból, illetve páncélozott gyalogsági harcjárművekből (ezekben utazik a gépesített gyalogság) álló oszlop. 

Látszólag a helyes taktikát követik az oroszok. Egyenes vonalban haladnak, egymás mögött, hogy kisebb célpontot nyújtsanak a szemből rájuk tüzelő ukránoknak. Az elől haladó tank folyamatosan tüzel az ukránokra. 

Csakhogy jól látható az is, hogy a páncélosok egy már kitaposott sávban haladnak, amely élesen kirajzolódik a tájban. Valószínűleg azért ott haladnak, mert ezt a sávot már az előző támadások során, illetve azok előtt aknamentesítették.

Így viszont az ukrán tüzérségnek nem kell vaktában lődöznie az orosz tankoszlopra, hiszen már pontosan bemérték a sávot és tudják, mikor kell tüzelniük. Ennek meg is van az eredménye: az oszlop második járműve közvetlen találatot kap és hatalmas erővel felrobban. Látható az is, hogy az egyik orosz páncélos kisorol az oszlopból és megpróbál hátrálni.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk