Külföld

Újabb ukrán siker: feladja az orosz hadsereg Herszont

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 15:55

Ez volt az egyetlen regionális főváros, amelyet a februári invázió kezdete óta elfoglaltak az oroszok.

Cikkünk frissül.

Az orosz erőknek a Dnyeper bal partjára való visszavonását rendelte el szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – írta a BBC. Herszon az egyetlen regionális főváros, amelyet a februári invázió kezdete óta elfoglaltak az oroszok, ezt most kénytelenek lesznek feladni.

Oroszország ukrajnai parancsnoka, Szergej Surovikin tábornok kijelentette, hogy a továbbiakban nem tudják ellátni a várost.

A kivonulás azt jelenti, hogy az orosz erők teljesen kivonulnak a Dnyeper folyó nyugati partjáról.

Szergej Sojgu a Meduza.io szerint azt mondta, hogy „mindig az orosz katonák élete és egészsége a prioritás és figyelembe kell venni a polgári lakosságot fenyegető veszélyt is”.

A lap idővonala szerint

  • Oroszország március elején, az ukrán terület invázióját követő első napokban foglalta el Herszont. Ez a város lett az egyetlen regionális központ, amelyet az orosz hadsereg elfoglalt a háború kezdete óta.
  • Ukrajna nyáron megkapta a nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket az Egyesült Államoktól, majd megkezdték a hidak ágyúzását. Ez az oroszoknak megnehezítette az utánpótlás biztosítását.
  • Szeptember végén Oroszország annektálta a Herszon régiót Ukrajna többi elfoglalt területével együtt. Október közepén az oroszok bejelentették a civil lakosság „kitelepítését” a Dnyeper jobb partjáról.

Kedden egyébként az is kiderült, hogy autóbalesetben meghalt Herszon helyettes vezetője, Kirill Stremousov. 

Nyitókép: Hannibal Hanschke/MTI/EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#visszavonulás

Címlapról ajánljuk