Külföld

A putyini sátántalanítás, és ami mögötte van

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 31. 11:15

A Kreml továbbra is megtesz mindent azért, hogy különböző narratívákkal legitimálja Ukrajna invázióját. Putyin kormánya már régóta beszél arról, hogy a kijevi vezetés nácikból áll, akiktől meg kell menteni az országot. Újabban pedig azt hangoztatják, hogy Ukrajnát egy masszív sátánista hálózat irányítja a háttérből. Az ukránok leginkább mémekben tudnak válaszolni erre.

Új direktívát fogalmazott meg Putyin kormánya: Alekszej Pavlov, a Biztonsági Tanács tisztviselője arról beszélt, hogy szükség van Ukrajna „sátántalanítására”, mivel az országot több száz sátánista szekta tartja a markában. Pavlov nézetei szerint a szekták az amerikai érdekeket szolgálják, és az ortodox hitről akarják eltéríteni a lakosságot. Azt állította – minden bizonyíték nélkül –, hogy Volodimir Zelenszkij kormányára is befolyást gyakorolnak a sátánisták.

Az internetes manipuláció és pszichotechnológiák segítségével az új rezsim szuverén államból totalitárius hiperszektává változtatta Ukrajnát

– fűzte tovább gondolatmenetét.

De honnan jött ez a meghökkentő állítás, és miért lehet szükség rá a háborúban, amit nagyon hosszú ideig a „nácitlanítás” ideológiájával próbált legitimálni az orosz vezetés? Megpróbáltuk megfejteni, mit akar elérni Putyin kormánya ezekkel a vádakkal, és összegyűjtöttünk pár mémet is, amikkel az ukránok reagáltak a „sátántalanítás” megkezdésére.

Putyin beszédéből hivatalos ideológia

Nem ez az első alkalom, hogy a moszkvai vezetés sátánizmusról beszélt Ukrajna kapcsán, de a kifejezést eddig nem a hivatalos háborús program részének, csupán retorikai fogásnak érzékelték a nyugati kommentátorok.

Maga Vlagyimir Putyin sátánozott egyet szeptember végi beszédében, amit a négy megszállt ukrajnai terület annektálása után tartott. Szavait ekkor Donald Trump ultrakonzervatív hozzáállásához hasonlították, ugyanis azokban a „nyugati eliteket” szidta, akik a régimódi morális értékek, a család és a vallás ellen uszítanak. Azt mondta:

A nyugati elitek diktatúrája minden társadalomnak, így a nyugati országoknak is az ellensége. Ez mindannyiunk kihívása. Ez az emberiség teljes megtagadása azzal, hogy megszabadulnának a hittől és a hagyományos értékektől. Valóban, a szabadság elnyomása önmagában vallási jellemzőkkel rendelkezik: ez nettó sátánizmus.

Ezután pedig a magyar kormánytól is ismerős LMBTQ-ellenes intelmeket fogalmazott meg. Szóba került a gyerekek átműttetése, a „Szülő 1 és Szülő 2” kifejezések, a „melegpropaganda”, illetve a „genderideológia” az iskolában.

Nina Burleigh újságíró és egyetemi oktató tweetjében emlékeztetett ekkor, hogy nyugaton ki az, aki a leghírhedtebben riogatott korábban sátánizmussal: Steve Bannon, Trump volt tanácsadója, aki most készül épp a börtönbe, és aki felé Orbán Viktor is nemrég kifejezte szimpátiáját.

Tény, hogy az amerikai szélsőjobb többször is tanújelét adta, hogy fogékony a sátánizmussal kapcsolatos összeesküvés-elméletekre. Ennek a legismertebb példája az úgynevezett „Pizzagate botrány” volt. A 2016-ban elterjedt elmélet szerint a demokrata párt egy washingtoni pizzériából üzemeltetett egy sátánista, pedofil bűnbandát. Amennyire szürreális volt ez a konteó, sokan annyira vették komolyan. Odáig fajult a dolog, hogy egy hívő fegyverrel jelent meg az üzletben, és tüzet nyitott az alkalmazottakra, akiket gyerekkereskedőnek tartott. A nemrég elítélt hírhedt kontetógyáros, Alex Jones is szívesen vádolt sátánizmussal demokrata politikusokat.

Nincs alapja annak, hogy a sátánizmus mint vallás népszerű lenne Ukrajnában. A lakosság 60 százaléka ortodoxnak, 10 százaléka görögkatolikusnak, 1,5 százaléka protestánsnak, 8,5 százaléka „simán csak kereszténynek” vallotta magát a 2021-es népszámláláson, és nagyjából 20 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem vallásos. A sátánizmus szinte mérhetetlen adatként szerepelt csak.

Könnyű Istent játszani egy „szent háborúban”

A sátánozásba a Biztonsági Tanács után beszállt Kirill pátriárka is, aki már korábban is többször igyekezett vallásos igazolást adni az ukrajnai inváziónak. Ő volt az, aki szeptemberben bejelentette, hogy a mennybe fog jutni minden orosz, aki elesik a háborúban, mivel „ha valaki kötelességből és az esküjéhez híven hűséges marad, végrehajtja, ami a kötelessége, és meghal, miközben megteszi ezt a feladatát, akkor ő kétségtelenül áldozatot hajt végre. Feláldozza magát másokért. Következésképpen úgy hisszük, ez az áldozat elmossa bűneit.”

Ahogy egy korábbi cikkünkben megemlékeztünk róla, Kirill pátriárka amellett, hogy ezer üzleti szállal kötődik Putyinhoz, azért is hálás lehet neki, mert az orosz elnök segítette elő anno az ortodox egyházak újjáegyesítését – igaz, ez az egység is veszélybe került most a háború miatt. A háború elején még arról is beszélt az egyházi vezető, hogy szerinte a Pride-felvonulások is hozzájárultak ahhoz, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Most pedig kinevezte „fő ördögűzőnek” Putyint, aki szerinte „az Antikrisztus elleni küzdelem harcosa”.

Putyin és Kirill nyilatkozataiból kiolvasható, hogy a homofób uszítás fontos része a „sátántalanításnak”, ahogy az volt az orosz vezetés korábbi nyugatellenes retorikájának is. Ahogy az Oroszországot meghatározó összeesküvés-elméletekről szóló cikkünkből kiderül, mindez nem most kezdődött, hanem nagyon hosszú ideje része volt az orosz álláspontnak.

A „sátántalanítás” nem egy újdonság, ami a semmiből jött: Putyinék mindössze újracsomagolták eddigi nézeteiket, és olyan jelszót választottak hozzá, amivel könnyen meg lehet szólítani a vallásos, konzervatív oroszokat, akik az utóbbi idők hírei szerint már nem biztos, hogy olyan elkötelezett háborúpártiak, mint pár hónapja voltak.

Az pedig, hogy vallásos szólamokkal szítja egy kormány a háborús kedvet, szinte egyidős az emberiség történelmével. Aggodalomra ad okot azonban, hogy az efféle „szent háborúk” visszatérő jellemzője, hogy harcosaik úgy hiszik, hogy az isteni cél elérése felmenti őket mindenféle kegyetlenség alól – emlékezzünk csak a milliókra, akik a keresztes háborúk miatt haltak meg.

Sátán rakétájával a sátánisták ellen

Az ukránok reakciója sem maradt el a „sátántalanítás” bejelentésére. Zelenszkij elnök ugyan nem méltatta válaszra, viszont október 28-án, a nácik kiűzésének évfordulóján tartott beszédében a „fény harcosainak” nevezte az ukrán katonákat, és a náci megszálláshoz hasonlította az orosz inváziót.

A közösségi médiában viszont sokan ragadtak billentyűzetet, hogy egyik vagy másik oldalról kommentálják a sátánozást. Természetesen nincs hiány a nyíltan oroszpárti hangokból sem, akik egy az egyben átvették a kifejezést, akár angol, akár orosz nyelven. Közben viszont született pár értékelhető mém is a bejelentésről.

Az alábbi így szól:

Putyinisták: végre kell hajtani Ukrajna sátántalanítását

Az ukrán Sátán:

Eközben a Sátán, aki Moszkvában van:

Voltak, akik nem voltak restek felemlegetni azt, hogy Putyin tavaly áprilisban az év elején még maga büszkélkedett el egy rakétával, aminek az orosz hadsereg a Sátán 2 nevet adta.

Brandon Kemp LMBTQ-ügyekkel foglalkozó szabadúszó újságíró pedig így kommentálta a bejelentést, kiemelve, hogy azzal nagyjából egy időben szigorította Oroszország a melegellenes törvényeit:

Az orosz állam retorikai fordulata a „sátántalanítás” (az ortodox keresztény nacionalizmus előmozdítása) és a szexuális nonkonformitás további kriminalizálása felé bonyolítja a progresszív NATO-ellenes tagok és Putyin rezsimje bizarr mézesheteit. De talán túl optimista vagyok.

Nyitókép: TikTok / Pixabay / rtl.hu / Volodymyr Tarasov / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

 

#Külföld#sátán#sátántalanítás#nácitlanítás#orosz#propaganda#orosz-ukrán háború#vallás#kirill pátriárka#összeesküvés-elmélet#ma#Volodimir Zelenszkij#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk