Külföld

Az orosz ortodox egyház vezetője megmondta, miért van háború: a melegfelvonulások miatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 13:27

Úgy vélte, a háború azt mutatja meg, hogy az emberiség igyekszik betartani Isten törvényeit.

A pride felvonulások is hozzájárultak ahhoz, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – mondta a CNN szerint az orosz ortodox egyház vezetője.

Kirill moszkvai pátriárka – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségese –, vasárnap kijelentette, hogy a harcok arról is szólnak, hogy az egyik oldal „elutasítja azokat az úgynevezett értékeket, amelyeket a világuralomra törők kínálnak nekik."

Kirill szerint egy teszttel meg lehet állapítani, hogy ki, melyik oldalon áll, mindössze egy kérdésre kell felelni: 

a hazát jelentő ország hajlandó meleg büszkeség-felvonulást tartani vagy sem?

„Ha egy állam be akar lépni ezeknek az országoknak a klubjába, meleg büszkeség-felvonulást kell tartania. Nem politikai nyilatkozatot kell tennie, nem kell kinyilvánítania, hogy veletek vagyunk, nem kell aláírnia semmilyen megállapodást. Elég egy melegfelvonulást tartania” – fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy a háború „metafizikai jelentőségű”, az emberiség küszködésének szimbóluma, és azt mutatja meg, hogy az emberiség igyekszik betartani Isten törvényeit. Úgy vélte, nemcsak politikai jelentősége van annak, ami Ukrajnában történik:

Az emberi megváltásról beszélünk

– mondta. Szerinte nem szabad beletörődni abba, hogy sokan elmossák a határvonalat a szentség és a bűn között.

Kirill pátriárka jelentős vallási személyiség Oroszországban, ahol az orosz ortodox vallást az orosz identitás szerves részének tekintik. A háború kezdete után az egyházon belül azt várták tőle, hogy ítélje el Vlagyimir Putyin orosz elnök invázióját, de az eddigi nyilvános nyilatkozatai alapján inkább kiáll az invázió mellett.

Nyitókép: Mihail Klimentyev/MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#orosz ortodox egyház#moszkvai pátriárka

Címlapról ajánljuk