Külföld

Már a szélsőjobboldali orosz háborúpárti influenszerek szerint is elhibázta Putyin az ukrajnai háborút

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 18:00

Az igazi hithű putyinisták is borúlátóak.

Már a szélsőjobboldali nacionalista orosz véleményvezérek is borúlátóan nézik az orosz hadsereg eredményeit Ukrajnában, tudósít a Guardian. Az Igor Girkin nevű, majdnem félmillió követővel rendelkező influenszer például azt mondta egy videójában: A háború Ukrajnában Oroszország teljes vereségéig fog tartani. Már vesztettünk is, a többi pedig csak idő kérdése.

A korábbi hírszerző ezredes nem az egyetlen háborúpárti blogger, aki elvesztette a reményt: többen is egyre gyakrabban kritizálják a Kremlt és a hadsereg teljesítményét, valamint noszogatják Putyint, hogy rendelje el a teljes hadsereg mobilizálását.

Mark Galeotti szakértő azt mondta a Guardiannek, hogy ez is azt mutatja: egyre szélesebb a szakadék az orosz kormány narratívája és a valóság között. A lap emlékeztet: szerdán Ukrajna meglepetéstámadást indított Harkiv közelében, és számos kisebb települést is visszafoglalt.

Galeotti szerint a bloggerek – akik gyakran maguk is veteránok – információit ugyan fenntartásokkal kell kezelni, de gyakran ők adják a legpontosabb képet az orosz hadseregről, hiszen számos ismerősük, forrásuk Ukrajnában harcol.

Közben az állami média még mindig az orosz hadsereg folyamatos sikereiről számol be, és „különleges katonai műveletnek” nevezi a háborút. Már Alekszandr Kots, népszerű Kremlbarát újságíró is kritizálja őket, amiért elhallgatják a frontról érkező rossz híreket. Andrej Morozov, egy másik népszerű blogger szerint pedig a teljes mozgósítás az egyetlen esély arra, hogy elkerüljék a totális vereséget.

Girkin pedig már ott tart, hogy szerinte ki kéne végezni az ország védelmi miniszterét, Szergej Szojgut.

Korábban arról írtunk: az orosz állami tévé adását is egyre többen unják meg. Az utóbbi időben jelentősen csökkent ezen csatornák nézettsége.

Nyitókép: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

#Külföld#influenszer#orosz#szélsőjobb#putyin#háborő#veszteség

Címlapról ajánljuk