Külföld

CNN: Putyin erre a pillanatra várt az amerikai politikában – a képviselők megkérdőjelezik az Ukrajnának küldött segélyeket

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 27. 8:00

Úgy tűnik, Washingtonban megtört az egység Ukrajna támogatásával kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin hónapok óta várja, hogy megtörjön az egység Washingtonban Ukrajna támogatásával kapcsolatban, írja elemzésében a CNN. Most úgy tűnik, hogy a novemberi félidei választások előtt eljött ez a pont.

Stephen Collinson elemző azt írja: egyelőre nincs közvetlen veszélyben az USA 18 milliárd dolláros segélye az ukránoknak, viszont mindkét politikai oldalon megjelentek azok a hangok, akik kételkednek abban, hogy fenn kell-e tartani ilyen formában a támogatást – holott annak kulcsfontosságú szerepe volt az ukrán ellenállás megszilárdításában.

Még az amerikai elhatározás puhulásának legkisebb jele is jól esik Putyinnak, ahogy a Kreml erős embere felkészül arra, hogy fájdalmas téllel kínozza az ukrán civileket, és az orosz gázra támaszkodó európaiakat 

– írja a lap.

Emlékeztet: kedden a progresszív demokraták egy csoportja kiadott, majd visszavont egy levelet, ami arra ösztökélte Joe Biden elnököt, hogy kezdjen béketárgyalásokba Putyinnal. Ezt a levelet még júniusban írták alá a demokraták, és minden jel szerint valami hiba folytán adták csak ki olyan későn – több aláíró is jelezte, hogy az azóta eltelt fél évben már megváltozott az álláspontjuk.

Közben a kongresszusi republikánusok vezetője, Kevin McCarthy arról beszélt, hogy ha a republikánusok nyerik a választásokat, Kijev elfelejtheti, hogy ezentúl „vakon” önti majd a pénzt az országba az USA. Arról beszélt: nem leállítani tervezi a segélyeket, csak meg akar győződni róla, hogy az adófizetők pénzét nem „minden ellenőrzés nélkül” küldik az ukránoknak.

Emellett a még szintén befolyásos Donald Trump is túl magasnak tartja a háború árát az USA számára. 

A lap emlékeztet, hogy korábban Trump amerikai politikushoz képest elég jó viszonyt ápilt Putyinnal.

Közben az amerikai és az orosz hadsereg képviselői nemrég tárgyaltak egymással, miután az oroszok minden bizonyíték nélkül állították, hogy Ukrajna taktikai atomfegyvereket tervez bevetni a háborúban. A Nyugat szerint Putyin ezzel vagy ijesztegetni próbál, vagy azt készíti elő, hogy ő maga vessen be efféle „piszkos bombákat”.

A CNN emlékeztet, hogy Ukrajnában úgynevezett „kiffuladási háború” zajlik: tehát az a fél lehet győzedelmes, amelyik tovább bírja nyersanyagokkal és finanszírozással. Az pedig, hogy az ukránok támogatói kétkedni kezdenek a segélyek létjogosultságában, reményt adhat számára abban, hogy Oroszország megnyerheti a háborút.

Nyitókép: MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat / Alekszej Danyicsev

#Külföld#orosz-ukrán háború#usa#választás#republikánus#demokrata#ukrajna#támogatás#egység#putyin

Címlapról ajánljuk