Külföld

Az oroszok azzal vádolják Ukrajnát, hogy nukleáris bombát terveznek ledobni, bizonyítékuk azonban nincs

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 25. 6:51

Információk szerint úgynevezett „piszkos bombát” dobnának le az ukránok, amely részben nukleáris robbanóanyagot tartalmaz.

Az ENSZ biztonsági tanácsának ülésén azzal vádolta meg az orosz küldöttség Ukrajnát, hogy nukleáris robbanóanyagot tartalmazó, úgynevezett „piszkos bombát” akarnak bevetni a háborúban. Az orosz fél erre semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.

„A piszkos bomba használatát a kijevi rezsim által nukleáris terrorcselekményként fogjuk kezelni” – írta Vaszilij Nebenzja orosz küldött, aki arra kérte Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy megakadályozza a fegyver bevetését. Emellett a nyugati országokat is arra kérte, hogy akadályozzák meg ezt.

Az elmúlt napokban az oroszok többször is azzal fordultak nyugati tisztviselőkhöz, hogy az ukránok így, vagy hasonló módokon eszkalálnák a háborút. Ben Wallace brit védelmi miniszter tagadta a vádakat, és figyelmeztette az oroszokat, hogy „ne használják az ilyen vádakat ürügyként a további eszkalációhoz”, írja a Mirror. A briteken kívül az amerikai és francia védelmi minisztérium is elítélte a vádakat, „átlátszónak” nevezve azokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azzal vádolta az oroszokat, hogy ők maguk tervezik a piszkos bombák bevetését, hogy aztán Ukrajnára fogják az incidenseket. Emlékeztetett: Ukrajna nem rendelkezik atomfegyverekkel. Hétfő esti beszédében azt mondta: 

Ha Oroszország azt mondja, hogy Ukrajna állítólag készül valamire, az egy dolgot jelent: igazából Oroszország készül erre a tettre.

Ukrajna viszont meghívta az ENSZ atomenergiai ügynökségét, hogy vizsgálják meg két atomerőművüket is, hogy biztosra menjenek: az ország nem végez bejelentetlen nukleáris tevékenységet, írja a BBC. Az ügynökség eleget tesz a meghívásnak, ám jelezték: amúgy is rendszeresen vizsgálják az ilyen létesítményeket, az egyiket épp a múlt hónapban látogatták meg.

Nyitókép:  Spencer Platt / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#atomfegyver#vád#bomba#ensz

Címlapról ajánljuk