Külföld

Hét jól eladható és hét kellemetlen történet a hetvenéves Putyin életéből

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 7. 17:13

Az orosz autokrata ma már leginkább háborús bűneivel és energiapolitikai zsarolásával kerül be a hírekbe, mint az egész világra a legnagyobb veszélyt jelentő ember. Politikai pályája azonban már Ukrajna lerohanása előtt is rendkívül eseménydús volt. Hetvenedik születésnapja alkalmából a teljesség igénye nélkül összeszedtük Putyin életének néhány meghatározó, vagy csak a személyiségéről sokat eláruló mozzanatát. 

Jól eladható: a hatalomra jutás

„Jelcin újrarajzolja a politikai térképet” – ezzel a címmel hozott le a BBC egy cikket 1999 augusztus 10-én. Az akkori orosz elnök nem lustálkodott ebben az időszakban: 18 hónap alatt öt új miniszterelnököt nevezett ki, és ennyiszer váltotta le gyakorlatilag a teljes kormányt.

Az ötödik miniszterelnök, akivel végül elégedett lett, Vlagyimir Putyin volt. Olyannyira bízott benne Jelcin, hogy már kinevezésekor bejelentette: őt szánja saját utódjának is az elnöki poszton. A legnagyobb frakcióval rendelkező kommunista párt ekkor „teljes őrültségnek” nevezte az elnök lépéseit. A rubel árfolyama mélyrepülésbe kezdett.

Amennyire bizalmatlan volt az orosz társadalom Putyinnal szemben ekkor, annyira sikeresen tudta megszilárdítani pozícióját az FSZB volt vezetője. Más kérdés, hogy ezt a volgodonszki lakótelepi robbanásokért felelőssé tett csecsen szeparatisták elleni kemény fellépéssel érte el, miközben a csecsenek ellen nem találtak konkrét bizonyítékot, számos körülmény azonban felvetette az az FSZB és Putyin érintettségét a robbantásokban. 

Hamarosan azt is bejelentette, hogy kinevezett miniszterelnöki pozíciója betöltése után el is indul a következő választásokon. Ezeket meg is nyerte, azóta pedig egyértelműen az az orosz közélet legmeghatározóbb figurája.

Kellemetlen: az egyiptomi katonazenekar

Az egyiptomi katonazenekar komoly reputációt épített fel abból, hogy egész egyszerűen borzalmasan zenélnek. Pedig az ő feladatuk az, hogy minden külföldi vezető érkezésekor eljátsszák a látogató országának himnuszát. Ez nem volt másképp akkor sem, amikor 2015-ben Vlagyimir Putyin érkezett az országba, akinek vigyázzba állva kellett végighallgatnia, hogy a zenei kontárok szinte lemészárolják szeretett anyaföldjének szent hangjait.

A szürreális performanszról természetesen videó is készült. Ezen látható, hogy Putyinnak nehezére esik megőrizni nyugalmát a zenekar előadását hallva. Komor arccal, elfojtott dühvel, komoly erőfeszítéssel szenvedi végig a kálváriát. 

Jól eladható: mesterkém Németországban

A titkosított adatok és a korszak káosza miatt talán sose fogunk pontos információkat kapni arról, hogy pontosan miket és hogyan tett Putyin a KGB ügynökeként a hidegháborús Nyugat-Németországban. Azonban ha hihetünk a napvilágra került beszámolóknak, a későbbi elnöknek igazi kémfilmbe illő élete volt.

Putyin ekkor méregkeverőket toborzott, vezeték nélküli kommunikációs technikákat lophatott, valamint fegyverekkel is kereskedhetett, teljes titokban.

Emellett a berlini fal leomlásakor titkos dokumentumokhoz is hozzájuthatott, amiket a hatóságok elől rejtegetett, majd kicsempészett az országból, vagy elégetett. Elmondása szerint egyes dokumentumokat csak azért hagyott Németországban, mert a sok használattól elromlott a kemence, amit az iratok megsemmisítésére használt.

Kellemetlen: Blueberry Hill

2010-ben Putyin több hollywoodi sztárt is meghívott Szentpétervárra egy gyerekeknek adományokat gyűjtő gálára. A műsorban jó ötletnek tartotta, hogy maga is dalra fakadjon. Egy régi amerikai slágert, a Blueberry Hillt énekelte el, borzasztó angol akcentussal, és hát az énektudásért sem kapott volna négy igent az X-Faktorban, miközben a sztárok – köztük Kurt Russell. Goldie Hawn és Kevin Costner – udvariasan tapsikoltak neki. Legalább a közönség soraiban ülő Gerard Depardieu arcán őszinte volt az öröm.

Jó eladható: a gazdaságot azért rendbe tette

Oroszországban Putyin népszerűségének egyik legfontosabb alapja, hogy a Szovjetunió utáni összeomlás óta ő volt az egyetlen vezetője az országnak, aki képes volt stabil gazdasági növekedés mellett regnálni. Persze ebben az is szerepet játszott, hogy az elnök ellentmondást nem tűrő módon formálta saját képére az orosz gazdaságot is.

Putyin már 1998-ban tudta, hogy a gazdasági válságok könnyedén terjednek országról országra, és ha Oroszország meg akarja úszni a súlyosabb következményeket, olyan rendszert kell kialakítani, ami amennyire lehet, független a nyugati hatalmakétól. Az, hogy mennyire volt bölcs ötlet szinte kizárólag a fosszilis energiahordozókra építeni az ország gazdaságát, hamarosan ki fog derülni, és elemzők szerint a szankciók sem fejtették még ki teljes hatásukat.

Kellemetlen: az antik váza

Ma már nosztalgiával gondolhatunk arra az időre, amikor Putyin leginkább a szürreális, sajtónak bemutatott performanszaival került be a hírekbe. Anno azonban komoly fejrázásra adhatott okot ezen előadások egyike, aminek hitelességét valószínűleg csak az elnök legelvakultabb hívei nem kérdőjelezték meg.

Történt ugyanis, hogy Putyin éppen búvárkodásból tartott bemutatót a kamerák előtt 2011-ben. Hogy, hogy nem a Fekete-tengerben pont rátalált két gyanúsan tisztának kinéző ókori vázára, amik a hivatalos közlések szerint évszázadok óta feküdtek a tenger fenekén.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a kosztól és mohától teljesen mentes vázákat direkt azért tették egy előre megadott helyre, hogy az elnök később azokkal villoghasson. Az azóta betiltott Novaja Gazeta ezt írta akkor: 

Olyan szerencsés volt! Ugyanezen a helyen a régészek és az Orosz Tudományos Akadémia búvárai két év munka során csak pár apró darabot találtak.

7 dicső és 7 gáz történet a ma 70 éves Putyin életéből
Fotó: Kreml

Jól eladható: menedéket adott Snowdennek

Komoly botrányt kavart Edward Snowden 2013-ban, amikor nyilvánosságra hozott több ezer titkosított dokumentumot arról, hogy az amerikai kormány hogyan figyeli meg saját polgárait, és hogyan ténykedik a világban. Az NSA korábbi munkatársa számos megkérdőjelezhető, vagy csak simán etikátlan és illegális gyakorlatról rántotta le a leplet: munkájának máig nagy hatása van arra, ahogy a kiberbiztonságról gondolkodunk.

Az USA kormányának ez persze egyáltalán nem tetszett: komoly vádakat fogalmaztak meg a férfival szemben, és útlevelét is letiltották. Snowden ennek ellenére Oroszországba menekült, ahol hamarosan menedékjogot is adott neki a kormány. 2020-ban már végleges letelepedési engedélyt is kapott, idén pedig Putyin személyesen nyilvánította orosz állampolgárrá.

Kellemetlen: 140 százalék

Az oroszországi választási csalások méltán hírhedtek: korábban érkeztek hírek láthatatlan tintával ellátott szavazói tollakról, valamint a szavazóhelyiségekbe már előre kitöltötten érkező vokslapokról is.

Viszont valószínűleg egyik csalás sem olyan legendás, mint az azóta mémmé vált eset, amikor egy választókerületben 2011-ben a szavazásra jogosultak több mint 140 százaléka adta le voksát a hivatalos adatok szerint. A csalás nyomán hamarosan már olyan vicceket sütögettek el az internetezők, melyek szerint „Oroszországban a 70 százalékos teljesítmény már bukást jelent”, vagy az „orosz piák 140 százalékos alkoholtartalmúak”.

7 dicső és 7 gáz történet a ma 70 éves Putyin életéből

Jól eladható: tett a veszélyeztetett fajokért

Az orosz ipar a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője, de annyit azért el lehet mondani Putyinról, hogy legalább a veszélyeztetett állatok sorsa érdekli valamennyire – legalábbis eléggé ahhoz, hogy a megmentésükre tett kísérletekkel csináljon jó PR-t magának.

A szibériai tigrisek száma a világon például aggasztóan kevés volt korábban, az 1940-es években csak 40 példányról lehetett tudni. Az orosz kormány azonban az elmúlt évtizedekben konkrét programokkal segítette fennmaradásukat, amelynek köszönhetően már több mint 540 állat él az országban. Hasonló kormányzati programmal védik a szintén kihalófélben lévő hóleopárdokat is.

Kellemetlen: a kormánnyal hozatja le a félmeztelen fotóit

Ha félmeztelen képek készülnek valamelyik hírességről, az általában vagy a paparazzi munkája, vagy az illető felkérést kap valami menő divatmagazintól, hogy jó pénzért pózoljon nekik. Putyin viszont sokkal egomániásabb módot választott arra, hogy tudassa az egész világgal, mennyire széles a mellkasa.

Az orosz kormány hivatalos sajtószolgálata éveken keresztül fáradhatatlanul számolt be az elnök vakációiról, a riportokhoz pedig bőséggel mellékeltek képeket is. 

Ezek tanúsága szerint az elnök szabadidejében nagyon szereti ledobni a pólóját: félmeztelenül túrázik, lovagol, vagy pecázik. Micsoda macsó.

7 dicső és 7 gáz történet a ma 70 éves Putyin életéből
Fotó: Kreml

Jól eladható: meghozza a gyerekcsinálási kedvet

Sokak szerint a magyar kormány demográfiai politikája inkább nyomasztó, mint lelkesítő: vannak, akiknek nem tetszik, hogy folyamatosan indulnak a kormányzati, családbővítést célzó programok, és legalább hetente elmondja valamelyik kormánytag vagy fideszeses megmondóember, hogy magyar nőknek többet kellene szülniük.

Anno Putyin sokkal stílusosabban juttatott át hasonló üzenetet az oroszoknak. 2013-ban „termékenységi programot” hirdetett az orosz elnök, aminek a része volt egy fergeteges buli is. Valentin-nap alkalmából ugyanis meghívta az USA-ból a Bozs II Men nevű R&B bandát, akik legendásak a szexi, fülledt hangvételű dalaikról. Úgy vélte, ettől nagyobb kedve támad gyereket csinálni az embernek, mint bármelyik politikus rádióinterjújától.

Kellemetlen: Kurszk

Az egyik első krízis, amivel Putyinnak Oroszország vezetőjeként szembe kellett néznie, az a Kurszk tengeralattjáró elsüllyedése volt 2000-ben. A tragédiát, amiben 118-an haltak meg, később egy fordulópontnak is nevezték Oroszország modernkori történelmében. 

Ezt hívták Putyin „első hazugságának” is.

A tengeralattjáró elsüllyedésének napján az orosz elnök éppen nyaralt, és még napokig nem tért vissza a Kremlbe. Amikor azonban elkezdett foglalkozni a témával, abban sem volt köszönet. A kormány ekkor kezdte el kifejteni az erejét a média és a jogi rendszer felett, hogy a süllyedésről szóló riportokban és az annak okait feltáró jogi folyamatok során az ő narratívájuk érvényesüljön. A családok védelmét ellátó ügyvédet később koholt vádakkal állították volna bíróság elő, de ő inkább az USA-ba menekült.

Az eseményről szóló több mint száz oldalas kormányzati jelentés máig titkosítva van – mindössze egy négyoldalas részletet osztottak meg a nyilvánossággal. Amikor később egy amerikai tévéműsorban a Kurszkról kérdezték Putyint, ő csak annyit volt hajlandó válaszolni: „elsüllyedt”.

Jól eladható: segített egyesíteni az ortodox egyházakat

Regnálása alatt Putyin az ortodox világban is nyomot hagyott: a Kelet-Európában fragmentált egyház az ő közbenjárására egyesült újjá, amiért az orosz ortodoxok felettébb hálásak voltak. Nem meglepő, hogy Kirill pátriárka még a háborús bűnöket is szívesen elnézi az ország vezetőjének.

A korábbi egységet azonban szintén sikerült elrontania Putyinnak az ukrajnai háborúval, ami nagyban megosztotta az egyházat. Habár tényleges egyházszakadás még nem történt, ez is a háború sokadik káros mellékhatása lett.

Katasztrofális: az ukrajnai háború

Vlagyimir Putyin hagyatékában valószínűleg minden mást elhalványít a jelenlegi katonai agresszió. Az orosz elnök nemcsak tízezrek haláláért felelős, de az egész világot olyan súlyos veszélybe keverte, ami a hidegháború óta nem állt fenn. Középtávon a háború eszkalálása Oroszország nagyhatalmi helyzetébe is kerülhet – annyi már biztos, hogy az EU-val már majdnem megtörtént a végleges szakítás.

Fotók: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Kreml, Nyitókép: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, file

#Külföld#vlagyimir putyin#születésnap#gáz#dicsőség#politika#ukrajna#félmeztelen

Címlapról ajánljuk