Külföld

Öt összeesküvés-elmélet, ami meghatározza az orosz politikát

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. április 26. 11:01

Már nem csak a közvéleményt akarják velük befolyásolni: úgy tűnik, Vlagyimir Putyin is elhiszi ezeket az állításokat, és rájuk alapozza a döntéseit – állítja Ilja Jablokov, az összeesküvés-elméletek kutatója.

Vlagyimir Putyin Oroszországában kiemelt szerepük van az összeesküvés-elméleteknek, amelyeket azért terjeszt a rezsim, hogy igazolja a saját maga érdekében meghozott döntéseit. Ám, mint azt a Sheffieldi Egyetemen újságírást oktató Ilja Jablokov a New York Times-ban megjelent cikkében hangsúlyozza, ezek az összeesküvés-elméletek a közvéleménynek szóltak, az volt a céljuk, hogy az embereket a hatalom mellé állítsák, de a politikai döntéseket nem ezek alapján hozták meg.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta azonban eltűnt ez a szakadék. Ilja Jablokov szerint Putyin, aki korábban távolságot tartott az összeesküvés-elméletektől, az állami médiára és másodvonalbeli politikusokra hagyva azok terjesztését, mostanra a legfőbb hangadóvá vált. A kutató öt olyan összeesküvés-elméletet fejt ki cikkében, amelyek meghatározzák az orosz politikát.

A Nyugat fel akarja darabolni Oroszországot

2007-ben a szokásos éves sajtótájékoztatóján azt kérdezték Vlagyimir Putyintól: mit gondol arról, hogy Madeleine Albright egykori amerikai külügyminiszter szerint nem tisztességes, hogy Oroszország egymaga rendelkezik Szibéria természeti erőforrásai felett? Az orosz elnök erre azt felelte, hogy vannak politikusok, akik osztják ezt az elképzelést, de ő nem tudott Madeleine Albright kijelentéséről.

Ez azért van, mert az egykori külügyminiszter nem mondott semmi ilyet. 2006-ban a kormánypárti Rosszijszkaja Gazeta című újságnak adott interjúban állította egy nyugdíjas tábornok, hogy a KGB-nél volt egy főnöke, aki egy fénykép alapján belelátott Madeleine Albright tudatalattijába, amiből olyan gondolatokat olvasott ki, hogy Oroszországról le kellene választani a távolkeleti részét és Szibériát.

Bill Clinton és Madeleine Albright – Fotó: Dirck Halstead/Getty Images

A sajtótájékoztató után egy darabig nem is volt szó erről, azután az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának vezetője 2015-ben újra felhozta a dolgot, azt állítva, hogy Amerika pontosan ezért van jelen Ukrajnában. Tavaly májusban azután a győzelem napi ünnepségek szervezőbizottsága előtt személyesen Vlagyimir Putyin mondta azt, hogy vannak, akik azt merészelik mondani, hogy igazságtalan, hogy Oroszország egymaga birtokolja Szibéria természeti kincseit. 

Mindenki ki akar harapni egy darabot Oroszországból. De bárkinek, aki megpróbálja, tudnia kell, hogy ki fogjuk verni a fogait 

– mondta az elnök. Így változott egy kitaláció „tényállítássá”.

A NATO katonai támaszponttá változtatta Ukrajnát

Az észak-atlanti szövetség Ilja Jablokov szerint a „mumus”, ami megtestesíti az orosz elnök nyugatellenes politikáját. A NATO az Egyesült Államok szinonimája, a „kollektív Nyugat” hadereje, ami az első adandó alkalommal megfojtaná Oroszországot, ha az meggyengülne. A világszerte lezajlott népfelkelésekben is a NATO kezét látják, és amióta az ukránok elkergették az oroszbarát Janukovicsot, Putyin és alárendeltjei azt hangoztatják, hogy Ukrajna amerikai irányítás alatt álló bábállammá vált. Napokkal az invázió előtt, február 21-i beszédében 

Vlagyimir Putyin már azt állította, hogy az oroszok és az ukránok egy nép lennének, de a NATO jelenléte elválasztja őket.

„Látogatók” az elüldözött Viktor Janukovics rezidenciáján – Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Nyugat támogatását élvező ellenzék belülről akarja elpusztítani Oroszországot

A Kreml propagandájának régóta meghatározó eleme, hogy Oroszország egy erőd, amit külföldi ellenségek támadnak. A kijevi Majdan téri tüntetések után azonban ezt kiegészítették azzal, hogy a Nyugat utasítására keltenek zavart az ellenzékiek azért, hogy Oroszországban is hasonló felfordulást okozzanak, mint Ukrajnában. Ebben a gondolatmenetben az ellenzékre „ötödik hadoszlopként” tekintenek, ami megalapozza, hogy aktivistákat, újságírókat, szervezeteket bélyegezzenek meg „külföldi ügynökként”.

Ilja Jablokov megjegyzi: Vlagyimir Putyin CIA-ügynökként utalt legelszántabb ellenfelére, Alekszej Navalnijra is, akinek a nevét egyébként nem szokta kiejteni a száján. 2020-as sajtótájékoztatóján „a berlini betegként” emlegette, amikor azt állította, hogy az amerikai szolgálatoktól kap anyagokat tényfeltáró munkájához. Navalnij megmérgezését is úgy állította be az orosz elnök, mint egy olyan titkosszolgálati műveletet, amivel őt akarták lejáratni.

A háború kezdete óta a független média utolsó bástyái is ledőltek, emberek százezrei menekültek el Oroszországból. Aki bírálja a háborút, az tizenöt év börtönt kaphat és Oroszország nyugati ellenségeivel összejátszó árulónak bélyegzik. 

Mindez odáig fajult, hogy Putyin támogatói az ellenzéki aktivisták otthonait is megjelölik.

A nemzetközi LMBTQ-mozgalom egy Oroszország elleni terv része

Putyin szerint a liberális kormányok azt hangoztatják, hogy „egy gyerek öt vagy hat nemi szerepet is játszhat”, és ezzel az oroszok hagyományait, kultúráját és értékeit veszélyeztetik. Az LMBTQ-ellenes riogatás a Kreml politikájának egyik legfontosabb pillére, ami Ilja Jablokov szerint a Pussy Riot ellen 2012-ben indult büntetőeljárásban gyökerezik. A feminista punkbandát és aktivistacsoportot, illetve rajongóit a Kreml „szexuálisan felforgató provokatőröknek” állította be, akik le akarják rombolni a hagyományos értékrendet és az orosz ortodox egyházat.

A Pussy Riot tagjainak bírósági tárgyalása – Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A vádakat külföldi szervezetekre és LMBTQ-aktivistákra is kiterjesztették, azt állítva róluk, hogy már csecsemőkoruktól befolyásolni akarják az oroszokat. 

Mindez hatásosnak bizonyult, 2020-ra már az oroszok ötöde gondolkodott úgy, hogy ki kellene irtani a leszbikus és meleg embereket a társadalomból. 

Az állami média állt az élére annak a propagandakampánynak, ami azt állította, hogy az LMBTQ-jogokat a Nyugat találta ki arra, hogy megtörje az orosz társadalmat.

Vlagyimir Putyin a 2021-es választás előtt egyenesen azt állította, hogy Nyugaton a gyerekeket arra tanítják, hogy egy fiúból könnyen lehet lány és fordítva, és a szüleik kizárásával kényszerítik őket döntésre a tanáraik. Az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka pedig márciusban arról beszélt, hogy a nyugati országok táborához való csatlakozás feltétele, hogy melegfelvonulást tartsanak, ami Isten elleni bűn, Vlagyimir Putyin pedig ez alól akarja felszabadítani az Ukrajnában élő oroszokat.

Ukrajna biológiai fegyvereket akar bevetni Oroszország ellen

Vlagyimir Putyin már 2017-ben meglebegtette, hogy „valakik” biológiai mintákat gyűjtenek oroszoktól az ország különböző pontjain, különböző etnikai csoportokból. A háború második hetében már Szergej Lavrov külügyminiszter is beleállt abba, hogy 

Amerika és Ukrajna biológiai fegyvert fejlesztett, madarak és denevérek segítségével akartak vírusokat elterjeszteni Oroszországban. 

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy dokumentumok támasztják alá ezt az együttműködést.

Az orosz állami média felkapta a magyar kormánykörökben is sztárolt amerikai műsorvezető, Tucker Carlson állításait is arra vonatkozóan, hogy a Fehér Ház biológiai hadviselésben érdekelt Ukrajnában, amire hitelt érdemlő bizonyíték nincs ugyan, de Oroszország még az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívta, hogy tárgyaljanak róla.

Tucker Carlson és Orbán Viktor – Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Ilja Jablokov arra is rámutat, hogy Oroszország az összeesküvés-elméletekhez fordul akkor is, amikor háborús bűncselekményeket kell letagadni. Így a bucsai mészárlást is rögtön az ukránokra fogták: egyszerre állították róluk, hogy megrendezett fotókat készítettek, illetve hogy ők öltek meg ártatlan embereket, hogy rossz színben tüntessék fel az orosz hadsereget. A szakértő szerint az összeesküvés-elméletek szavakból fegyverré változtak, amellyel embereket ölnek, ami már magában is eléggé félelmetes, de a legfélelmetesebb, hogy úgy tűnik: már Putyin is elhiszi ezeket.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#oroszország#vlagyimir putyin#összeesküvés-elmélet#orosz-ukrán háború#ilja jablokov#ma

Címlapról ajánljuk