Külföld

Óriási pénzeket fizet az EU Oroszországnak a háború kezdete óta

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 11:16

Oroszország majdnem megduplázta bevételét az Európai Unió országaiba irányuló olaj- földgáz és szénexportból a háború kezdete óta. 

Hiába csökkent Oroszország energiaexportja az ország ellen hozott szankcióknak köszönhetően, az áremelkedések miatt mégis nőtt a bevétele ebből az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta – írta a Guardian című brit lap. A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nevű független kutatóközpont elemzése szerint az elmúlt két hónapban 62 milliárd euró (nagyjából 23 ezermilliárd forint) bevétele volt Oroszországnak a földgáz-, az olaj- és a széneladásokból.

A szervezet a Twitter-oldalán egy videóban szemléltette a fosszilis üzemanyagok mozgását:


A CREA adatai szerint különösen az Európai Unió országaiba érkező exportból származó bevétel nőtt jelentősen. Tavaly havonta átlagosan 12 milliárd euró értékben vásárolt Európa orosz gázt, olajat és szenet, az ukrán háború kezdete óta eltelt két hónapban azonban már 44 milliárd eurót keresett Oroszország az európai exportból, azaz majdnem a duplájára nőtt ebből az ország bevétele.

A legnagyobb importőr Németország volt: nagyjából kilencmilliárd eurót fizettek Oroszországnak az elmúlt két hónapban. Őket Hollandia és Olaszország követi. A londoni székhelyű Chatham House nevű külpolitikai elemzőintézet kutatási igazgatója, Bernice Lee a Guardiannak ezzel kapcsolatban kijelentette:

Németország az ukrán háború kitörése után két hónappal még mindig az orosz háborút pénzeli.

A CREA vezető elemzője, Lauri Myllyvirta kiemelte: az Oroszország ellen hozott szankciók legnagyobb hiányossága, hogy nem terjednek ki az energiahordozókra. Szerinte „mindenki, aki fosszilis üzemanyagokat vásárol Oroszországtól, tettestárs az orosz hadsereg által elkövetett szörnyű törvénysértésekben”.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Lukoil orosz olajvállalat amerikai benzinkútjának megnyitóján, 2003-ban. Fotó: Stephen Chernin/Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#olaj#földgáz#szén#export#import#eu#európai unió

Címlapról ajánljuk