Gazdaság

Szép csendben a kínai cégek is kihátrálnak Oroszország mögül

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 13:10

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

A kínai technológiai vállalatok, így például a PC-óriás Lenovo, valamint a mobiltelefonokat gyártó Xiaomi, csendben visszavonulnak az oroszországi üzleti tevékenységtől – írta a Wall Street Journal. Mindez annak ellenére történt, hogy Peking ellenzi a nyugati szankciókat.

A kínai technológiai termékek Oroszországba irányuló exportja márciusban jelentősen csökkent februárhoz képest: 

  • a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal, 
  • az okostelefonok közel kétharmadával, 
  • a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal esett vissza. 

A csökkenés arra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok megbünteti azokat a kínai vállalatokat, amelyek figyelmen kívül hagyják az ukrajnai háború miatt hozott szankciós szabályokat. A lap szerint a kínai vállalatok nyilvános bejelentés nélkül léptek hátrébb, a kínai kormány ugyanis még áprilisban azt üzente: harcoljanak a nyugati szankciók ellen.

Az Oroszországba irányuló technológiai export drasztikus csökkenése azt mutatja, hogy a nyugati szankciók képesek beavatkozni az ellátási láncokba is, és még akkor is kényszert jelentenek, ha a cégek székhelye szerinti országok kormányai ellenzik az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket. 

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között.

Mivel az Egyesült Államok szankciói sújtják a kínai vállalatokat is, az intézkedések azzal fenyegetnek, hogy tovább mélyítik az Egyesült Államok és Kína közötti szakadékot az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Kína pedig várhatóan még többet tesz majd azért, hogy az amerikai technológiától független ellátási láncokat fejlesszen ki.

Az érintett vállalatok jelentős szereplők az orosz piacon, a Lenovo például – amellett, hogy a világ legnagyobb személyi számítógépgyártója – Oroszországban a második legnagyobb értékesítő a HP mögött. A Xiaomi szintén a második a mobiltelefonok piacán Oroszországban, a Samsung után.

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin/MTI/EPA/Szputnyik

#Gazdaság#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#kína

Címlapról ajánljuk