Gazdaság

A ZDF szerint már Magyarország sem vétózná meg az orosz kőolaj embargóját, a kormány szerint de

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 9:30

Miután a németek már nem ellenzik a korlátozást, Ausztria, Szlovákia és Magyarország sem vétózna. Kovács Zoltán szerint viszont nem változott a magyar álláspont.

Egyre valószínűbbé válik az orosz olajra vonatkozó uniós embargó, Magyarország, Ausztria és Szlovákia is visszalép a vétótól – írta ZDF információja alapján a portfolio.hu.

A lap szerint ez jelentős fordulat lenne az érintett országok álláspontjában, amit egyértelműen a német álláspont megváltozása válthatott ki. Hétvégi lapértesülések alapján ugyanis 

a német szövetségi kormány feladta korábbi álláspontját és már támogatja, hogy a közösség Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt korlátozza a behozatalt.

Több nyitott kérdés van még az embargó végrehajtásával kapcsolatban, például az is, hogy mi történik az átmeneti időszakban. Az embargóról valószínűleg a következő napokban születik döntés, de csak hónapok múlva hajtják végre teljesen. 

A Handelsblatt és a dpa értesülése szerint az orosz kőolajimport korlátozására két megoldás tűnik valószínűnek:

  • Az Európai Bizottság javasolhatja a tagországoknak, hogy vezessenek be embargót - azaz teljes egészében állítsák le a behozatalt - de nem azonnal, hanem egy hosszabb átmenet után. A dpa szerint őszig vagy télig tarthat ez az átmeneti idő.
  • Másik megoldás lehet, hogy importtilalom helyett árplafont vezetnek be, vagyis meghatározzák, hogy az EU-ban működő vállalatok legfeljebb mennyit fizethetnek az orosz kőolajért.

Időközben Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős szóvivője Facebookon reagált a ZDF értesüléseire. Azt írta:

A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!


Nyitókép: A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén – Fotó: Anatolij Malcev/MTI/EPA

#Gazdaság#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#kőolaj#embargó#szankció

Címlapról ajánljuk