Külföld

Vlagyimir Putyin hazudott – írták a legnagyobb Kreml-párti orosz hírportálon

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 15:44

Két újságíró töltötte meg háborúellenes cikkekkel az oldalt. Egyikük azt mondta: nem szégyelli bevallani, hogy aggódik a biztonságáért, de szerinte az egyetlen helyes dolgot tették.

Szánalmas paranoid diktátornak nevezték Vlagyimir Putyint az egyik legnagyobb orosz hírportálon. Az egyébként Kreml-párti Lenta.ru-t két munkatársa töltötte meg hétfőn reggel olyan cikkekkel, mint hogy „Vlagyimir Putyin hazudott Oroszország ukrajnai terveiről”, „Az orosz hadseregről kiderült, hogy tolvajok és fosztogatók serege”, illetve „Oroszország hátrahagyja katonáinak holttestét Ukrajnában”.

Az akciót kitervelő és végrehajtó újságírók egyike, a harmincéves Egor Poljakov a Guardiannek azt mondta, hogy hétköznapi emberek, nők és gyerekek halnak meg Ukrajnában, és az orosz elnök győzelem napi beszédéből arra lehet következtetni, hogy ennek nem lesz vége. Ezt nem tudják elfogadni, és azt gondolják, az egyetlen helyes dolgot tették azzal, hogy kollégájával, Alekszandra Mirosnyikovával együtt több mint negyven olyan cikket publikáltak, amelyekben a Kreml-t és az Ukrajna elleni támadást bírálták.

A Németország felett aratott szovjet győzelem évfordulóján Vlagyimir Putyin a második világháborúhoz hasonlította az Ukrajna ellen vívott háborút, Egor Poljakov szerint azonban nagyapáik a békéért harcoltak. A két újságíró egy személyes üzenetet is közzétett az oldalon, amiben azt kérik az olvasóktól, hogy ne féljenek és ne maradjanak csendben.

Nem vagytok egyedül, sokan vagyunk! A jövő a miénk

– írták. A cikkeket azóta eltávolították.

A Lenta.ru az egyik legnagyobb orosz hírportál, az állami Szberbank érdekeltségébe tartozik. A háború kezdete óta Oroszországban olyan törvényeket fogadtak el, amelyek értelmében 15 évre is büntethetik, aki a hatalomnak nem tetsző információkat közöl az orosz hadseregről. Egor Poljakov azt mondta: nem szégyelli bevallani, hogy aggódik a biztonságáért a történtek után, de tudta, hogy mire vállalkozott.

Korábban az orosz állami egyes csatorna szerkesztője, Marina Ovszjannyikova tiltakozott élő adásban: a hírolvasó mögött egy „Állítsuk meg a háborút” feliratú táblát tartott fel.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#cenzúra

Címlapról ajánljuk