Külföld

Lélegzet-visszafojtva várta a világ, mit jelent be Putyin, de alig mondott valamit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 9. 10:51

Oroszország biztonságáért harcol az orosz hadsereg – mondta az elnök Moszkvában, a győzelem napi parádén. Sem a háború kiterjesztéséről, sem a lezárásáról nem esett szó, az Ukrajna elleni támadást Putyin továbbra is katonai műveleteknek nevezi.

Hétfőn, nem sokkal tíz óra után a Kreml előtti pódiumra lépett Vlagyimir Putyin, hogy elmondja beszédét a győzelem napi katonai parádé kezdetén. Az orosz elnök beszédét nagy várakozás előzte meg világszerte, abban szinte minden politikai elemző biztos volt, hogy Putyin fontos bejelentésre készül. Arról azonban megoszlottak a vélemények, hogy mi várható az elnöki beszédben.

Az egyik fő feltételezés az volt, hogy Putyin maga mögött hagyja a speciális katonai művelet kifejezést, és totális háborút hirdet Ukrajna ellen. 

A másik, optimistább várakozás az volt, hogy a győzelem napján győzelmet hirdet, megelégedve a kelet-ukrajnai területszerzéssel, Mariupol elfoglalásával, valamint Donyeck és Luhanszk népköztársaságok várható Oroszországhoz csatolásával. Egy dologban egyetértettek az elemzők: Putyin nem ismer el semmiféle vereséget, kudarcot.


Ehhez képest Putyin beszéde nem tartalmazott semmilyen stratégiai fontosságú bejelentést, nagy általánosságokban beszélt a második világháborúról és az azzal párhuzamba vont ukrajnai „speciális katonai műveletekről”.

Se háború, se győzelem

Putyin továbbra sem használta a háború kifejezést az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, és győzelmet sem hirdetett. Azt mondta, hogy az orosz hadsereg különleges katonai műveletben harcol a donbászi emberekért, a haza biztonságáért:

Most, ezekben a napokban donbászi népünkért, hazánk – Oroszország – biztonságáért harcolnak.

Putyin az orosz hadsereg mostani ukrajnai harcait a Vörös hadsereg második világháborús harcaihoz hasonlította.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország büszke a legyőzhetetlen, bátor győztesek nemzedékére. „Kötelességünk ápolni azoknak az emlékét, akik szétverték a nácizmust, akik azt hagyták örökül ránk, hogy legyünk éberek, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a világháború borzalmai ne ismétlődjenek meg” – mondta.

Az orosz vezető megjegyezte, hogy 1945. május 9. diadala örökre beíródik a világtörténelembe mint a szovjet nép egységének és szellemi erejének, páratlan hősiességének tanúsága.

A győzelem napja mindannyiunkhoz közel áll és mindannyiunknak kedves. Nincs olyan család Oroszországban, amelyet ne perzselt volna fel a Nagy Honvédő Háború. Ennek emléke nem halványul

– mondta Putyin.

Párbeszéd a Nyugattal

Az elnök szerint Oroszország őszinte párbeszédre szólította fel a Nyugatot, de hiába. „Oroszország mindig is az egyenlő és oszthatatlan biztonság rendszerének megteremtését szorgalmazta, amely az egész világközösség számára létfontosságú” – hangsúlyozta Putyin.

Tavaly decemberben javaslatot tettünk a biztonsági garanciákról szóló szerződés megkötésére, Oroszország őszinte párbeszédre, ésszerű kompromisszumos megoldások megtalálására, egymás érdekeinek figyelembevételére szólította fel a Nyugatot. Mindhiába. A NATO-országok nem akartak meghallgatni minket.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a nyugati országok ezen álláspontja azt jelenti, hogy valójában teljesen más terveik vannak.

Amerikai és szovjet veteránok

Putyin szerint az Egyesült Államok gyakorlatilag megtiltotta veteránjainak, hogy eljöjjenek a moszkvai győzelem napi felvonulásra. „Tudjuk, hogy az amerikai veteránoknak, akik el akartak jönni a moszkvai parádéra, megtiltották ezt. De szeretném, ha tudnák: büszkék vagyunk a hőstetteikre” – mondta Putyin.

„Tiszteljük a szövetséges hadseregek minden katonáját: az amerikaiakat, a briteket, a franciákat, az ellenállókat, Kína bátor katonáit és partizánjait, mindazokat, akik legyőzték a nácizmust és a militarizmust” – tette hozzá az orosz elnök, aki egyébként vasárnap üdvözlő üzenetet küldött a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából a volt szovjet köztársaságok, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, a georgiai szakadár Abházia és Dél-Oszétia, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaság” vezetésének és népének, illetve Georgia és Ukrajna népének. A donyecki és a luhanszki vezetőknek Putyin azt üzente, hogy „ma katonáink, csakúgy, mint őseik” vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket „a náci szennytől”. Putyin szerint biztos, „hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz”.

Az ukrajnai harcokról

Az orosz elnök nagy vonalakban beszélt csak az Ukrajnában zajló eseményekről, azok előzményeiről, megismételve a korábbi orosz álláspontokat. Az alábbiakban kigyűjtöttük a beszéd erre vonatkozó lényegi részeit:

  • „Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre Donbászban, történelmi földjeink, köztük a Krím inváziójára. Kijev nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségéről tett bejelentést. A NATO-blokk aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken.”
  • „Oroszország megelőző választ adott az agresszióra. Ez kényszerű, időszerű és az egyetlen helyes döntés volt. Egy szuverén, erős, független ország döntése.”
  • „Ma a donbászi milícia és az orosz hadsereg katonái a saját földjükön harcolnak, ahol a Nagy Honvédő Háború hősei a halálig harcoltak.”
  • „Most a fegyveres erőinkhez és a donbászi milíciához fordulok. Önök a hazáért, a haza jövőjéért harcolnak, hogy senki ne felejtse el a második világháború tanulságait.”
  • „Fejet hajtunk harcostársaink előtt, akik a bátrak halálát halták egy igaz harcban,  Oroszországért.”
  • „Minden egyes katonánk és tisztünk halála mindannyiunk számára gyászos, a hozzátartozók és barátok számára pedig pótolhatatlan veszteség. Az állam, a régiók, a vállalkozások, a közszervezetek mindent megtesznek, hogy az ilyen családokat gondoskodással vegyék körül, segítsék őket. Különleges támogatást fogunk nyújtani az elesett és sebesült bajtársak gyermekeinek. Az erről szóló elnöki rendeletet ma írtuk alá.”
  • „Mielőbbi gyógyulást kívánok a sebesült katonáknak és tiszteknek. És köszönöm a katonai kórházak orvosainak, mentőorvosainak, ápolóinak és egészségügyi személyzetének önzetlen munkáját.”
  • „Katonák és tisztek nagy hazánk számos régiójából, köztük olyanok is, akik közvetlenül Donbászból, közvetlenül a háborús övezetből érkeztek (...) ma azt véditek, amiért apáitok, nagyapáitok és dédapáitok harcoltak. Életük legfőbb értelme mindig is hazánk jóléte és biztonsága volt.”
  • „Dicsőség a mi bátor fegyveres erőinknek! Oroszországért! A győzelemért!”

Putyin elnök beszéde után megkezdődött a katonai felvonulás. Az előző évekhez képest harmadával kevesebb katona és harci felszerelés vonult fel a Vörös téren. Ennek oka részben az, hogy a működőképes harcjárművek jelentős részét Ukrajnában vetették be az elmúlt 75 napban, és ezek közül sok megsemmisült. Érdekes hétfői fejlemény, hogy a győzelem napi parádé légibemutató részét – ami hagyományosan a leglátványosabb része szokott lenni a díszszemlének, és idén Z alakban repülő MiG-eket ígértek – törölték, időjárási okokra hivatkozva.

Nyitókép: The Telegraph/YouTube

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#győzelem napja#parádé#katonai parádé

Címlapról ajánljuk