Külföld

Z alakban szállnak majd a MiG-ek a Vörös tér felett a hétfői parádén

rtl.hurtl.hu

2022. május 7. 19:40

Ukrajnában harcoló alakulatok is részt vettek a szombati főpróbán.

Megtartották a győzelemnapi ünnepségek főpróbáját szombaton Moszkvában – tudósít az AFP hírügynökség. Miközben most is támadják Ukrajnát az oroszok, hétfőn lesz a 77. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió győzelmet aratott a második világháborúban.

A „nagy honvédő háborúra” emlékezve katonák ezrei, tankok, páncélozott járművek és rakétavetők is felvonulnak majd a Vörös téren. Az AFP szerint a főpróbán Ukrajnában harcoló alakulatok is részt vettek.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 77 repülőgép száll majd el a Vörös tér felett, köztük a ritkán látható Il-80, az orosz légierő „ítéletnapi” gépe, amelynek fedélzetéről Vlagyimir Putyin egy atomtámadás esetén is elláthatná parancsnoki teendőit. Nyolc MiG-29-es Z alakban repül majd el, az orosz háborús szimbólumot megformálva. A Jarsz interkontinentális ballisztikus rakéták és az Iszkander rakétarendszerek is bemutatkoznak.

A Kreml tájékoztatása szerint külföldi vezetőket most nem hívtak meg, mert „nincs kerek évforduló”. Több tucatnyi kisebb rendezvényt is tartanak hétfőn Oroszország-szerte. A „halhatatlanok ezredének” felvonulásain a háborúban elesett katonák hozzátartozói vonulnak majd fel szeretteik fényképeivel. Az idei felvonulások résztvevőit arra biztatják, hogy vigyenek magukkal fényképet az Ukrajnában elesett családtagjaikról is.

Nyitókép (archív): Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#oroszország#győzelem napja#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk