gazdaság

Ukrajna elzárta a gázt az egyik mérőállomásnál, az Európába érkező orosz gáz harmadát érinti a lépés

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 10:23

A terület orosz ellenőrzés alatt áll, ezért Ukrajna egy másik csomópontra irányítaná a gázt, hogy ugyanannyi molekula érkezzen Nyugatra. Moszkva szerint ez technikailag lehetetlen.

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Ukrajna kedden azt közölte: rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. 

Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy 

  • az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, 
  • megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, 
  • jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton keresztül továbbítják a gázt. 

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Kedden összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába. 

Eközben a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból kitűnt, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül.

A Velke Kapusany határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.

Bulgáriát kisegíti az Egyesült Államok

Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), miután a Gazprom leállította az országba irányuló földgázt. Erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök állapodott meg Washingtonban – közölte a szófiai kormány. A kabinet hozzátette: olcsóbban fogja kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.

A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.

Nyitókép: Filip Singer/MTI/EPA

#gazdaság#oroszország#moszkva#orosz-ukrán háború#ukrajna#gáz#gazprom

Címlapról ajánljuk