Külföld

Putyin külön kitért a Fidesz javaslatára a Nyugatot ostorozó beszédében

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 7:06

„Ellenséges szabotázsnak vették a magyar parlamenti képviselők júliusi javaslatát, hogy az Európai Unióról szóló szerződésben rögzítsék az európai keresztény értékek és kultúra iránti elkötelezettséget. Mi ez?” – rótta fel a Nyugatnak Putyin vészjósló csütörtöki beszédében.

A Fidesz egyik kezdeményezését hozta fel példának az orosz elnök csütörtöki beszédében, amikor arról beszélt, hogy a Nyugat képes akár a saját szövetségeseire is szankciókat kivetni – vette észre a 444.

A vészjósló beszédben Vlagyimir Putyin egyebek mellett azt mondta, a második világháború óta nem élt meg ilyen veszélyes évtizedet a világ, amit szerinte a Nyugat veszélyes geopolitikai törekvései okoznak: meg akarják akadályozni, hogy összeomoljon az Egyesült Államok és szövetségeseinek globális dominanciája, holott ez elkerülhetetlen.

Amikor pedig Putyin a Nyugat önsorsrontó szankcióiról beszélt, úgy fogalmazott:

Például egyenesen ellenséges szabotázsnak vették a magyar parlamenti képviselők júliusi javaslatát, hogy az Európai Unióról szóló szerződésben rögzítsék az európai keresztény értékek és kultúra iránti elkötelezettséget. Mi ez? Hogyan kell ezt értékelni? Igen, egyeseknek tetszhet, másoknak nem.

A lap szerint itt Putyin arra a júniusi fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott javaslatra gondolhatott, amely szerint az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell oszlatni, és minden tagállam nemzeti parlamentjének vétójogot kell adni az uniós jogalkotásban. 

A Kövér László házelnök és mások által beterjesztett javaslat emellett bírálta az „átgondolatlan” szankciókat, és volt egy olyan kitétele is, hogy az EU-s szerződésekben meg kell jelennie annak, hogy „Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik az európai integráció alapját, ami erkölcsi iránytűként szolgál a bizonytalanságok korszakában”.

Nyitókép: Miniszterelnöki sajtóiroda/MTI

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#putyin#vlagyimir putyin#fidesz#kövér lászló#szankciók#európai unió#beszéd#oroszország#geopolitika#világrend#kereszténység

Címlapról ajánljuk