Külföld

Putyin szerint a világ a II. világháború óta a legveszélyesebb évtized előtt áll

rtl.hurtl.hu

2022. október 27. 19:13

Beszédet mondott az orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub ülésén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy a világ a második világháború óta a legveszélyesebb évtizeddel néz szembe, mivel a nyugati elitek azon fáradoznak, hogy megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei globális dominanciájának elkerülhetetlen összeomlását.

Putyin Washingtont és szövetségeseit vádolta az ukrajnai konfliktus szításával és azt mondta, a Nyugat „veszélyes, véres és piszkos” geopolitikai játékot játszik, amely káoszt okoz az egész világon.

Putyin szerint végső soron a Nyugatnak Oroszországgal és más nagyhatalmakkal kell tárgyalnia a világ jövőjéről. „A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a végéhez közeledik” – jelentette ki.

„Történelmi határon állunk: a második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk.”

„A nyugati eliteknek nincs joguk rákényszeríteni másokat, hogy kövessék az útjukat” – mondta. „Senki sem szabhatja meg népünknek, hogyan építsük fel társadalmunkat.”

Hozzátette, hogy Oroszország nem tartja magát a nyugat ellenségének, de Oroszország soha nem fog beletörődni abba, amit a Nyugat mond neki.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy folyamatosan az Ukrajnában elesett orosz katonákra gondol, de szerinte nem volt más választása, mint hogy elindítsa az általuk csak „különleges katonai műveletnek” nevezett akciót. Szerinte a donbaszi régió nem maradt volna fent, ha Oroszország nem avatkozik közbe. 

Putyin kijelentette, hogy Oroszország katonai doktrínája szerint az ország csak védelmi célokra használhat nukleáris fegyvereket, és visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország fontolgatná ezek bevetését Ukrajnában.

Putyin azt is elmondta, hogy Oroszország kész újraindítani a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverzetellenőrzésről, de nem kapott választ Washingtontól Moszkva „stratégiai stabilitásról” szóló tárgyalási javaslataira.

Az orosz elnök szerint az orosz gazdaság túljutott a nyugati szankciókkal kapcsolatos gazdasági zavarok „csúcsán”: a gazdaságuk „összeomlasztására” irányuló nyugati kísérletek kudarcot vallottak, mert alkalmazkodtak az új helyzethez – írja a Guardian és a Reuters

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#vlagiymir putyin#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk