Belföld

Eltörölnék a közvetlenül választott Európai Parlamentet a Fidesz és a KDNP politikusai

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 18:54

Határozati javaslatot terjesztett be Kövér László és társai, amiben arra szólítják fel a kormányt, hogy érje el az Európai Parlament felszámolását a jelenlegi formájában. Az Oroszország elleni szankciókat is bírálják.

Határozati javaslatot terjesztettek be fideszes és KDNP-s politikusok az Országgyűlésnek, amiben arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy érje el az Európai Parlament felszámolását a jelenlegi formájában.

A Kövér László, Semjén Zsolt, Simicskó István és Kocsis Máté által beterjesztett iromány azokat a célokat sorolja fel, amelyeket szerintük a kormánynak el kellene érnie az Európai Unió átszervezéséről szóló vitában, ami csütörtökön kerül először napirendre az Európai Tanácsban. 

Kövér Lászlóék szerint közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket az Európai Parlamentbe.

A javaslat vétójogot adna minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, emellett jogot adna nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új uniós jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék. Azt is kimondatnák, hogy az Európai Parlament keresztény alapokon nyugszik, de kivetetnék az alapszerződésből a „mind szorosabb egységre” törekvést előíró részt. Ugyanakkor közös hadsereget szeretnének Európának, és az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak szánják, bevándorlási ügyekben viszont semmiféle beleszólást nem hagynának a brüsszeli intézményeknek.

A nyilatkozat arra is kitér, hogy „a nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét”.

A 444 emlékeztet: a politikai nyilatkozat arra jó, hogy figyelmeztesse a kormányt, hogy mit kellene elérnie az EU-ban, de más jogi relevanciája nincs.

 

#Belföld#európai parlament#európai unió#kövér lászló#semjén zsolt#simicskó istván#kocsis máté#fidesz#kdnp

Címlapról ajánljuk