Külföld

Novák Katalin és még négy NATO-tagállam államfője nem írta alá az orosz területrablást elítélő nyilatkozatot

rtl.hurtl.hu

2022. október 2. 14:33

Az aláírók mind jártak már Kijevben, de állam- és kormányfői szinten a másik négy ország is felkereste már az ukránokat. Csak Magyarország a kakukktojás.

Nem szerepel Novák Katalin köztársasági elnök neve azon a közös nyilatkozaton, amelyben a NATO közép- és kelet-európai tagországai elítélték az Ukrajna oroszok által megszállt területein tartott ál-népszavazásokat, valamint négy ukrán megye Oroszországhoz csatolását – írta az Index.

A hírportál kiemeli, hogy a nyilatkozat szövege alapján csak azok az államfők írták alá, akik személyesen is jártak már Kijevben „és saját szemükkel látták az orosz agresszió következményeit”. Novák Katalin pedig még nem járt az ukrán fővárosban.

A nyilatkozatot ráadásul nem írta alá Magyarországon kívül további négy közép- és kelet-európai NATO-tagállam köztársasági elnöke sem, ám ezen országok állam- vagy kormányfői szinten már képviseltették magukat Kijevben. Horvátország, Bulgária és Albánia miniszterelnöke, továbbá Szlovénia elnöke már korábban járt Ukrajnában. Magyarország részéről azonban sem Orbán Viktor miniszterelnök, de még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem járt még a szomszédos ország fővárosában a háború februári kezdete óta.

Az rtl.hu kérdéseket küldött a Köztársasági Elnöki Hivatal részére, többek között arról érdeklődve, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, továbbá tervez-e a közeljövőben Kijevbe látogatni. Ha választ kapunk, közölni fogjuk.

Nyitókép: Jason DeCrow / MTI / AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#novák katalin

Címlapról ajánljuk