Külföld

Putyin aláírta a négy ukrán megye bekebelezését, majd beszédet mondott

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 16:00

Ünnepel a Kreml. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepélyes beszédet tartott abból az alkalomból, hogy Oroszország négy ukrán megyét csatol saját területéhez: a csatlakozási szerződést a szakadár „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” vezetői, valamint Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek vezetői írták alá. 

Putyin szerint az általa annektálni kívánt négy ukrán régió lakossága meghozta döntését. „Az eredmények ismertek, jól ismertek” – mondta. A népszavazásokat a Nyugat és a jogi szakértők törvénytelennek ítélték.

A bevezető szavakat követően Putyin egy perc néma tisztelgést kért a Kreml dísztermében ülő hallgatóságától azoknak a „bátor katonák” emlékére, akik a most Oroszországhoz csatolt területekért vesztették életüket.

„Kedves barátaim, kollégáim, ma a különleges katonai műveletben részt vevő katonákhoz szeretnék fordulni” – mondja. Majd azzal folytatta, hogy feleségeikhez és gyermekeikhez is szólni akar, hogy értsék meg, „miért harcolunk”.

Ez azután történt, hogy az orosz férfiak részleges mozgósítása tiltakozásokat váltott ki, és egyesek igyekeztek elhagyni az országot.

Putyin megismételte azt az állítását, hogy Ukrajna Oroszországhoz tartozik, és azt mondta, hogy a Nyugat csupán azt keresi a módját, hogyan lehetne feldarabolni az országát azzal, hogy támogatja Ukrajnát a függetlenségi harcban.

Putyin hozzátette, hogy a Nyugatnak nem szabad elfelejtenie, hogy Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon lakói örökre orosz állampolgárokká váltak. 

Putyin a beszédében felszólította Ukrajnát, hogy azonnal fejezzen be minden katonai műveletet és a háborút, „amit 2014-ben indítottak”. Szerinte Kijevnek vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz, amire ők „nyitottak voltak”, de a „népszavazásokkal” kapcsolatban kijelentette, hogy az ukrán hatóságoknak „tiszteletben kell tartaniuk az emberek akaratát”, azt is kijelentette, hogy az annexió végleges és nem alku tárgya. „Minden erőnkkel meg fogjuk védeni a területünket, és mindent megteszünk az emberek biztonságáért” – idézte az orosz elnököt a BBC

Putyin az Északi Áramlatnál bekövetkezett robbantásokkal kapcsolatban az amerikaiakat és a briteket vádolta, úgy véli, a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetést is az USA indította el.

A beszédet követően aláírták a csatlakozási szerződést, majd a Kreml György termét megtöltő politikusok és közéleti szereplők tapssal, és „Oroszország, Oroszország!” ovációval köszöntötték az aktust.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#putyin#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk