Külföld

A Kreml „hülyeségnek” nevezte a vádat, hogy Oroszország szabotálta az Északi Áramlatot

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 14:46

Pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy szándékosan idézte elő valaki a gázszivárgást.

„Hülyeség” az a vád, hogy valamiféleképpen Oroszország állna az Északi Áramlat gázvezeték elleni valószínűsített támadás mögött. Hozzátették, hogy pont az USA ellenezte a gázvezetéket, és az amerikai cégek sokat profitáltak abból, hogy gázt adtak el Európának, írja a Reuters.

Dmitrij Peszkov szóvivő arról beszélt, hogy az incidenst ki kell vizsgálni, valamint hogy egyelőre nem tiszta, mikor fogják elkezdeni a javításokat. Az Oroszország elleni vádakat emellett „kiszámíthatónak” nevezte.

Hozzátette, hogy az oroszoknak azért sem állna érdekükben megtámadni az Északi Áramlatot, mert ezzel elveszítik az egyik utat, amin keresztül gázt juttathatnának Európába. Igaz, Oroszország az utóbbi hónapokban különösen sokat játszott a gáz lelassításával vagy elzárásával, hogy politikai nyomást gyakoroljon az EU-ra.

Az USA közben azt tervezi, hogy legalább 15 milliárd köbméter gázt szállít az EU-nak idén. A kontinens országai egyre inkább függetlenednének az orosz gáztól. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy német lap szerint a CIA figyelmeztette a német kormányt, hogy támadás érheti az Északi Áramlatot. A szabotázsról szóló bejelentésekkel is foglalkoztunk.


Nyitókép: Az Északi Áramlat a vezetékrendszer átadása után, 2011 november 8-án. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

#Külföld#északi áramlat#szabotázs#kreml#peszkov#usa

Címlapról ajánljuk