Külföld

Spiegel: A CIA figyelmeztette a német kormányt az Északi Áramlat elleni lehetséges szabotázsra

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 9:58

Az Európai Unió szerint szabotázs történhetett, ellenlépéseket helyeztek kilátásba.

Kedd délelőtt derült ki, hogy több helyen is szivárog a gáz az Északi Áramlat-1 és -2 vezetékekből. A szivárgásokról először a dán hadsereg készített videót, és mi is beszámoltunk róluk. Egy dán szakértő szerint nagyon gyanús a szivárgások időzítése, hiszen azok pont akkor történtek, amikor átadták a Balti Vezetéket, ami Norvégiából fog gázt szállítani Lengyelországba, hogy ki tudják vele pótolni az orosz kimaradást.

Az Északi Áramlat vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

A német Spiegel cikke szerint az Európai Unió úgy véli, hogy a gázvezetékek szivárgásának valószínűsíthető oka szabotázs, és ellenintézkedéseket helyeztek kilátásba. 

Minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekmény eredményei

–  jelentette ki szerdán Josep Borrell, az EU külügyi képviselője a 27 tagállam nevében. Az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarására „erőteljes és közös válaszlépéseket fogunk tenni”, tette hozzá.

Szerdára összesen három szivárgást fedeztek fel, a hétfő esti kezdeti nyomáscsökkenés után (az Északi Áramlat 2 egyik vezetékében, illetve az Északi Áramlat 1 mindkét vezetékében). Lengyelország, Svédország, Dánia és Oroszország már kedden az európai gázinfrastruktúra elleni támadást valószínűsítette a két vezetékben keletkezett, példátlannak tartott kár okának. 

A Spiegel információi szerint az amerikai titkosszolgálat,

a CIA figyelmeztette a német kormányt a vezetékek elleni támadás lehetőségére. 

Ha támadásról lenne szó, akkor csak egy állami szereplő jöhetne szóba, tekintettel az ezzel járó erőfeszítésre, vélték a német lap szerint.

Szerdai nyilatkozatában azonban Josep Borrell nem tett említést arról, hogy gyanúja szerint ki állhat egy esetleges szabotázs mögött. Szavai szerint nagyon aggódnak a csővezetékekben keletkezett károk miatt. 

Ezek az incidensek nem véletlenek, és mindannyiunkat érintik.

Támogatni fognak minden olyan vizsgálatot, amelynek célja, hogy tisztázzák a történteket. Lépéseket tesznek az energiabiztonság megerősítése érdekében is, magyarázta. 

A lap feleleveníti, hogy Dániában a hatóságok egyértelműen arra az értékelésre jutottak, hogy szándékos cselekményekről és nem balesetről van szó, erről Mette Frederiksen miniszterelnök beszélt kedd este. Rövid időn belül több robbanást tapasztaltak. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök kedd esti stockholmi sajtótájékoztatóján azt mondta: valószínűleg szabotázsról van szó.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedd este a Twitteren azt írta, hogy beszélt Frederiksennel a szabotázscselekményről. Kiemelte, hogy rendkívül fontos az események kivizsgálása a teljes tisztánlátás érdekében.  

Az aktív európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása elfogadhatatlan, és a lehető leghatározottabb válaszlépéseket fogja eredményezni

– idézi a Spiegel Ursula von der Leyent.

Az MTI idézte Ann Linde svéd külügyminisztert, aki szerdán kijelentette: Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak.  A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó, közölte a svéd közszolgálati televízióban (SVT) Hozzátette: amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta:

 robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

Nyitókép: Dán Védelmi Minisztérium / Anadolu Agency / Getty Images

 

#Külföld#északi áramlat#európai unió#szabotázs#oroszország

Címlapról ajánljuk