Külföld

„Célzott támadás" okozhatott szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 12:07

Tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen ilyen támadást végrehajtani komoly feladat, a művelethez haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek.

„Célzott támadás" okozhatott szivárgást az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a német szövetségi kormány szakértői szerint – jelentette kedden a Der Tagesspiegel. A berlini lap a hírportálján biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Balti-tenger medrében futó két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után tapasztalt hirtelen nyomáscsökkenés nem lehetett véletlen.

A körülmények – időzítés, érintett vezetékek, a nyomásvesztés mértéke – alapján kizárólag olyan „forgatókönyv" tűnik elképzelhetőnek, amely „célzott támadásról" szól – mondta a Der Tagesspiegelnek egy meg nem nevezett szakértő, aki egy szövetségi hatóság képviseletében vizsgálja az esetet.

Tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen „célzott támadást" végrehajtani komoly feladat, a művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek” – magyarázták a lap forrásai, kifejtve, hogy a támadók kilétét illetően két lehetőség tűnik valószínűnek.

Meglehet, hogy a támadásért Ukrajna vagy az orosz támadás ellen védekező ország valamely támogatója felelős. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy „önmerénylet" történt, vagyis orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot, tovább mélyítve az energiaválságot és ismét felhajtva a földgáz piaci árát, amely az utóbbi napokban csökkent.

Nyomáscsökkenést elsőként az Északi Áramlat-2 vezetékrendszeren észleltek, hétfő hajnalban. Nap közben a dán hatóságok megállapították, hogy Bornholm térségében szivárog a gáz. Hétfő este az Északi Áramlat-1 vezetékrendszeren is hirtelen csökkenni kezdett a nyomás.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.


Mire kell felkészülnünk idén, és hogyan érintheti Magyarországot az, hogy az oroszok elzárták a csapokat, és ahelyett, hogy eladnák, elégetik a gázt – utóbbit letagadni nem lehet, mert még műholdfelvételeken is látszik. A kérdés, hogy mennyit égetnek, és mi áll a háttérben. Ha ez így folytatódik, lehetséges, hogy tél végére Európa teljesen kifogy a gázból? Erre kereste a választ a Fókusz riportja:


Nyitókép: Az Északi Áramlat a vezetékrendszer átadása után, 2011 november 8-án. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

#Külföld#északi áramlat#északi áramlat 2#támadás#oroszország#németország

Címlapról ajánljuk