Külföld

Az orosz kémfőnök szerint a nyugat áll az Északi áramlat megtámadása mögött

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 14:16

Állítása szerint erre bizonyítékaik is vannak. 

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában, írta az MTI. Nariskin közölte:

Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében.

A kémfőnök hozzátette:

A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit.

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított – írta az MTI.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt. A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

Az Európai Unió szerint egyértelműen szabotázs történt, de hogy kinek állhatott érdekében a csővezetékek megrongálása az nagy kérdés. 

Ennek járt utána a Fókusz:


Nyitókép: DANISH DEFENCE / HANDOUT

 

#Külföld#északi áramlat#északi áramlat 2#oroszország#szabotázs#támadás

Címlapról ajánljuk