Külföld

A Kreml szerint kiszámítható ostobaság azt feltételezni, hogy ők állnak a gázvezetékek elleni támadások mögött

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 14:04

A vezetékek fel voltak töltve, a gáz pedig nagyon drága, állítja Dimitrij Peszkov.

Ahogyan korábban megírtuk, Dánia és Svédország után az Európai Unió is azt sejti, hogy szabotázs miatt sérülhetett meg a két orosz gázvezeték, az Északi Áramlat 1 és 2. Az Északi Áramlat vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Hétfő este kezdődött szivárgás, kedd este pedig robbanást regisztráltak. A német Spiegel információi szerint az amerikai titkosszolgálat már korábban esetleges szabotázsra figyelmeztette a német kormányt. 

A Guardian cikke szerint a Kreml elutasítja a „kiszámíthatóan ostoba” állításokat, miszerint Oroszország áll a gázvezetékek elleni támadások mögött. A Kreml szóvivőjét, Dimitrij Peszkovot egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen kérdezték az esetleges szabotázzsal kapcsolatos állításokról, ő pedig úgy reagált:

Ez eléggé kiszámítható és egyben kiszámíthatóan ostoba.

Hozzátette: „Az Északi Áramlat 2 mindkét vezetékét feltöltötték gázzal - az egész rendszer készen áll a gázszivattyúzásra, és a gáz nagyon drága... Most pedig a gáz a levegőbe repül.”

Szerinte az incidenst ki kell vizsgálni, a sérült vezetékek javításának időzítése azonban nem világos. Az incidenssel kapcsolatos információkat Dániából és Svédországból várnak, szögezte le. 

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#északi áramlat#orosz-ukrán háború#oroszország#gáz

Címlapról ajánljuk