Gazdaság

Most nem Putyin zárta el az orosz gázt, hanem szivároghat az Északi Áramlat 2

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 19:56

A dán hatóság tenger alatti gázszivárgást észlelt a Németország és Oroszország között húzódó vezeték mentén.

Csökkent a nyomás az Északi Áramlat-2 tengeri gázvezeték egyik szálában – közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

Vészhelyzet van az Északi Áramlat-2 gázvezeték egyik vonalán. A szárazföldi helyszíni diszpécser ma éjjel az A-vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van

– közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat-2 gázvezeték útvonalának. A dán hatóság azt tanácsolta a hajóknak, hogy öt mérföldre kerüljék el a helyszínt.

Az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet. A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, azonban a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget. A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani alkalmazottjait.

A másik német-orosz gázvezetéken, a szinte végig párhuzamosan futó az Északi Áramlat 1-en sem szállít Oroszország jelenleg gázt addig, amíg az Európai Unió nem oldja fel az Ukrajna elleni invázió miatt elrendelt szankciókat.

Nyitókép: Az Északi Áramlat 2 németországi állomása – Fotó: Getty Images

#Gazdaság#északi áramlat#oroszország#gáz

Címlapról ajánljuk