Gazdaság

Moszkva nem indítja újra a gázt, amíg nem oldják fel a szankciókat

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 8:46

Pénteken állította le a Gazprom a szállítást.

Csak az Oroszországot sújtó szankciók feloldása esetén fog újraindulni a gáz az Északi Áramlat 1-en keresztül, jelentette be hétfő este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A szállítást még pénteken állította le a Gazprom műszaki hibákra hivatkozva.

Peszkov azt mondta: „A gázszállítással kapcsolatos problémák a nyugati államok, köztük Németország és Nagy-Britannia által hazánkkal szemben bevezetett szankciók miatt merültek fel." Ezzel most először beismerte, hogy a gáz visszafogását politikai eszközként használja Oroszország, írja a Busness Insider. Hozzátette: 

Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Nyugat kollektívan – ebben az esetben az Európai Unió, Kanada, Nagy-Britannia – a hibás mindazért, hogy a helyzet odáig jutott, ahol most tart.

Eddig a Gazprom és az orosz vezetés is ragaszkodott ahhoz, hogy azért érkezik lassabban a gáz hónapok óta Európába, mert technikai problémák merültek fel.

Oroszország szállítja Európa földgázának negyven százalékát. Az Északi Áramlat 1 leállítása után már csak két hálózatra támaszkodhatunk: az egyik Ukrajnán keresztül folyik – a háború miatt lassabban –, a másik pedig az Oroszországból Törökországból vezető TurkStream.

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

#Gazdaság#dmitrij peszkov#oroszország#földgáz#gazprom#leállítás#szankciók

Címlapról ajánljuk