Külföld

Putyin propagandistái kijelölték, kit kell hibáztatni a kényszersorozás túlkapásaiért

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. szeptember 27. 18:14

Véletlenül sem Vlagyimir Putyint. Az Ukrajna elleni támadást és a mozgósítást elrendelő politikai vezetés számára ugyanis kényelmesebb, ha a gyűlölet azokra irányul, akiknek a végrehajtással kell bajlódniuk. Az orosz egyes csatorna műsorvezetője a fülüknél fogva, nyilvánosan rángatná ki a donbaszi frontra a vétkeseket.

Egy jókora lépéssel közelebb hozta az orosz emberekhez a háborút Vlagyimir Putyin azzal, hogy részleges mozgósítást jelentett be egy hete. A hírek szerint a repülőjegyek ára az egekbe szökött, a közúti határátkelőknél pedig végeláthatatlan sorok állnak, miután sokan az ország elhagyásában látják az egyetlen esélyt arra, hogy ne kelljen háborúba menniük az Ukrajnát agresszorként megtámadó hazájuk oldalán. Könnyes jeleneteket örökítenek meg a családjuktól búcsúzó besorozott férfiakról, miközben a hatóságok ezrével tartóztatják le a mozgósítás ellen tiltakozókat.

Másik szinten

Elvileg vannak, akik nyugodtak lehetnek: az orosz védelmi minisztérium közzétette azok listáját, akik kivételt képeznek a mozgósítás alól. A hivatalos magyarázat szerint az orosz high-tech ipar és pénzügyi rendszer működésének fenntartása érdekében mentességet kapnak az IT-szakemberek és bankárok, de az állam által elismert infokommunikációs szervezetek munkatársainak sem kell harcba vonulniuk – utóbbit az Insider úgy értelmezte, hogy azoknak a médiaszereplőknek, akik torz narratívát hirdetnek az ukrajnai háborúról, nem kell szembesülniük a valósággal.

Gyakorlatilag azonban már az állami RIA Novosztyi hírügynökség is arról adott ki hírt, hogy 33 éves sportújságírójukat, Ilja Vasziljevet nem engedték repülőre szállni Moszkvában a határőrök, amikor isztambuli vakációjára indult, pedig még katonai szolgálatra is csak korlátozottan alkalmas vesebetegsége miatt.

Az egyenlőknél persze vannak egyenlőbbek: a bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij támogatói egy YouTube-videójukban az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov fiával telefonbetyárkodtak, egy toborzótiszt nevében alkalmassági vizsgálatra hívták. A 32 éves Nyikolaj Peszkov viszont közölte, hogy tévedésnek tartja, hogy be akarják hívni és „egy másik szinten” fogja kezelni ezt a kérdést.

Az állami tévében azonban megjelentek olyan hangok is, amelyek szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a háborús erőfeszítésekből, azoknak is, akiket elkerül a mozgósítás. Igor Korocsenko katonai szakértő például egy műsorban azt javasolta, hogy hozzanak létre egy alapot a „különleges katonai művelet” támogatására, ahogy a Kreml a háborút nevezi. Szerinte nem fér bele, hogy egyesek Moszkva luxusnegyedében urizálnak, míg mások a hazát védik: akiknek gazdasági értelemben jól megy, azoknak meg kell osztaniuk az erőforrásaikat és profitjukat, hogy a fronton harcoló katonákat megfelelően felfegyverezzék.

A pálya széléről

A leglátványosabb produkciót két feketeöves propagandista, az állami egyes csatorna műsorvezetője, Vlagyimir Szolovjov és az EU-ban betiltott nemzetközi propagandacsatorna főszerkesztője, Margarita Szimonjan adta elő az előbbi műsorában, múlt vasárnap este. Vehemensen bírálták a mozgósítás során előforduló túlkapásokat, egyértelműen kijelölve a felelősöket. Szolovjov azt mondta, kolléganőjével számos rémült telefonhívást kapnak a mozgósítás ügyében, amiből ő arra következtet, hogy egyes emberek elfelejtették, hogyan kellene végezniük a munkájukat.

Mint mondta, ha egy apró faluba öt behívót küldenek, azzal gyakorlatilag kihalásra ítélik a települést, és azt sem érti, miért azokat sorozzák be, akiknek van munkájuk, miközben egymillió munkanélküli van Moszkvában. Idiótának nevezte azokat a toborzótiszteket, akik behívnak egy zenészt, egy krónikus betegségekkel küzdő embert vagy egy egyetemistát, 

majd azt a következtetést vonta le, hogy ezek a toborzótisztek az orosz hadsereg főparancsnokát, vagyis magát Vlagyimir Putyin elnököt akarják lejáratni. 

Szolovjov arra figyelmeztette őket, hogy a besorozottaknál van telefon, és nem fognak csendben maradni, nem rejtik véka alá, ha szétrohadó felszerelést kapnak, nincs sisakjuk vagy golyóálló mellényük.

A műsorvezető mindehhez azt is sietett hozzátenni, hogy az egyik oldalon azok a besorozottak állnak, akiket hősként küldenek „a nép háborújába”, míg a másik oldalon azok vannak, akik „gyáván jegy után kutatnak”, vagyis elmenekülnek az országból a mozgósítás elől. Margarita Szimonjan kijelentette: szégyenteljesnek tartja, ha valaki ki akarja vonni a gyerekét a sorozás alól, bár egyből le is leplezte magát, hogy csak a pálya széléről kiabál, az ő gyerekei ugyanis még kicsik, de ha a „megfelelő időben” szülte volna őket, már hadköteles korban lennének.

Szimonjan a mozgósítást kényszerűségnek nevezte: azt mondta, mindenki jobban szeretné, ha nem lenne rá szükség, és ő sem gondolta február 24-én, a háború kezdetén, hogy valaha szükség lesz rá. Ám, mint mondta, ilyen erős ellenállásra nem számítottak „a NATO és a kollektív Nyugat” részéről.

Az orosz állami propaganda kijelölte, kiket kell hibáztatni a háborús mozgósítás túlkapásaiért
Besorozott moszkvaiak – Fotó: Contributor/Getty Images

Látta már a Patyomkint?

Mind Szimonjan, mind Szolovjov látványosan igyekezett elkerülni egyetlen ember felelősségének említését: Vlagyimir Putyinét. Az RT főszerkesztője szerint az orosz elnök nehéz terhet vett magára, amikor maga jelentette be a mozgósítást, ő pedig azt vonta le Putyin és a védelmi miniszter szavaiból, hogy csak azokat viszik majd el a háborúba, akiknek van katonai tapasztalatuk, szolgáltak már valahol, és tudják használni a fegyvereket. Ám, mondta Szimonjan, hiába ismer sok ilyen embert, akik maguktól is mennének, egyikük sem kapott behívót, helyettük diákokat, időseket, betegeket soroztak be, vagy épp egy egyedülálló anyát, aki két kiskorú gyereket nevel.

Parancsnok elvtársak, nem ennek van itt az ideje

– harsant fel a főszerkesztő, aki azzal példálózott, hogy a Patyomkin páncélos legénysége is fellázadt, amikor férges hússal etették őket.

Felfegyverzett emberekkel szórakoznak

– figyelmeztetett Margarita Szimonjan, hozzátéve, hogy nem minden parancsnok viselkedik így a hadseregben, de tudja, hogy kik azok, akik igen, és nyilvánosságra fogja hozni a nevüket, ha nem változik a helyzet.

A beszélgetés itt ért el a csúcspontjára, amikor Szolovjov feltette a kérdést, hogy nem kellene-e agyonlőni a felelősöket. Ezt már Szimonjan is ellenezte, mire kollégája azt mondta: a fülüknél fogva, nyilvánosan rángatná ki a donbaszi frontra a vétkes toborzótiszteket, különösen „azt a novoszibirszki okostojást”, aki egy beteg zenészt sorozott be.

Égő toborzóirodák

Vlagyimir Szolovjov egyébként meglehetősen veszélyes vizekre evezett a kijelentésével, tekintve, hogy néhány órával később egy fegyveres fiatal férfi az irkutszki területen tüzet nyitott egy toborzóirodánál, és súlyosan megsebesített egy katonai biztost. Azt természetesen nem lehet tudni, hogy a lövöldözésnek köze van-e az állami tévében elhangzottakhoz, mindenesetre a független orosz Mediazona vasárnapi összesítése szerint már több mint félszáz toborzóirodát gyújtottak fel Oroszországban, tizenhetet a mozgósítás bejelentése óta.

Az mindenesetre a két Kreml-párti médiaszereplő beszélgetéséből is kitűnik, hogy az Ukrajna elleni támadást és a mozgósítást elrendelő politikai vezetés számára kényelmesebb, ha a gyűlölet a döntéshozók helyett azokra irányul, akiknek a végrehajtással kell bajlódniuk.

Nyitókép: Lev Vlasov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#mozgósítás#propaganda#toborzás#hadsereg

Címlapról ajánljuk